Река Скът потопи гр. Мизия

400 души бяха евакуирани от града, хеликоптери и техника на АЕЦ Козлодуй помагат

Река Скът потопи гр. Мизия
4043 ~ 2 мин. четене

Река Скът заля гр. Мизия, съобщи БТВ. Има райони от града, които са под 5 метра вода, като към 4:00 часа нивото й продължава да се покачва. В резултат на приливната вълна, която е заляла града са паднали къщи, съобщават очевидци.

От МВР съобщиха, че на този етап няма загинали при бедствието, но местните смятат, че е твърде възможно да има жертви. Чак след края на евакуацията ще се знае със сигурност дали има изчезнали в потопа хора.

По информация на МВР късно снощи и през нощта са евакуирани над 400 човека от гр. Мизия и 100 човека от село Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни хора, като евакуацията продължава.

Очевидци разказват, че още от късните часове на вчерашния ден хората в над 3-хилядния град са блокирани в къщите си. От 1:00 часа няма ток, мобилните комуникации и водоподавването са силно нарушени. "Има екипи от всички съседни области. Има доста бедстващи хора. Засега не мога повече да говоря", това заяви за БТВ комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, който е на мястото от вечерта в събота.

Създадена е организация с кмета на община Оряхово за включване в спасителните действия на 2 фадроми и самосвал, както и високопроходим автомобил от ведомствената пожарна на АЕЦ Козлодуй. Координирано е и включване на медицински екипи от Министерство на здравеопазването, ВМА и екипи на БЧК за извършване на прегледи и оказване помощ на пострадалите при необходимост.

В средата на юли миналата година в Мизия започна работата по мащабен проект за защита на града от наводнения. Той включва изграждане на охранителни канали, корекция на дере и др., като общата му стойност беше почти 1 млн. лева, повечето от които – осигурени от Европейския фонд за регионално развитие. Дейностите по него обаче трябва да приключат чак в средата на март 2015 г.

Коментари: 0