Умни пътища за 5 млн. лв. ще ни ориентират в задръстванията

Конкурсът ще бъде обявен до 1 г. и включва изграждане на информационна система на трафика за първокласни и второкласни пътища, обратна връзка за задръстванията и монтаж на знаци с дистанционно променящи се данни

Умни пътища за 5 млн. лв. ще ни ориентират в задръстванията
496 ~ 1 мин. четене

Над 4,8 млн. лева ще плати Агенция “Пътна инфраструктура” за въвеждане на система за интелигентни пътища, съобщава в. “Труд”.

Конкурсът ще бъде обявен до 1 г. и включва изграждане на информационна система на трафика за първокласни и второкласни пътища, обратна връзка за задръстванията и монтаж на знаци с дистанционно променящи се данни.

Избраната след конкурса компания, ще трябва да разработи специален автоматизиран софтуер, който да събира данни за трафика по пътищата. Така специалистите от ведомството ще знаят в реално време къде и какво задръстване има, за да могат да го коригират. Те ще изпращат данни към дистанцинни пътни знаци, които ще се променят по сигнал.

Поръчката на Агенция "Пътна инфраструктура" предполага и поставянето на знаци, които да получават централизирана информация. Те ще могат да съобщават на хората след колко километра има задръстване и с каква скорост трябва да се движат, за да бъде минимизирано то.

Коментари: 0