Джанет Йелън ще бъде номинирана за председател на Фед

Мандатът на Бен Бернанке изтича на 31 януари 2014 г.

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Президентът на САЩ Барак Обама ще номинира Джанет Йелън за следващ председател на Федералния резерв (Фед). Йелън ще е първата жена, която ще поеме управлението на най-мощната централна банка в своята 100-годишната история на Фед. Обама ще обяви избора си официално на събитие в Белия дом, на което ще присъства и отиващия си от поста Бен Бернанке. 67-годишната Йелън ще смени Бернанке, чиито мандат изтича на 31 януари 2014 г., предаде Bloomberg.

Барак Обама реши да номинира Джанет Йелън - заместник-председател на Фед от 2010 г. насам, след като другият водещ кандидат за поста се оттегли. Това бе бившият финансов министър и икономически съветник на Белия дом Лорънс Съмърс.

Банковата комисия в Сената, чийто председател е Тим Джонсън - сенатор-демократ от Южна Дакота, е обещала да работи за бързото и своевременно придвижване напред на кандидатурата на Йелън. "Тя е с дългогодишен опит и е на висота", става ясно от изявление на Тим Джонсън. Той благодари на Бен Бернанке за "невероятната услуга, която е направил на страната по време на едни от най-бурните икономически времена в историята на нацията".

Подкрепи Economic.bg