Днес е най-депресиращият ден

Първият понеделник на годината е наричан още и "ден на разводите"

128 ~ 2 мин. четене

Днес е най-депресиращият ден от годината. Първият понеделник на всяка година е този, в който хората се чувстват най-подтиснати, сочи "индексът на щастието" в последните 3 г., пише "Дейли експрес".

Идеята за Мрачния понеделник е на университетския преподавател Клиф Арнол. Той изчислил, използвайки различни фактори, включително времето, натрупаните дългове, неизпълнените новогодишни обещания и броя на изминалите дни от края на коледните празници. Но в последните три години учените анализирали повече от 2 милиона туита, публикувани от британците през януари, като обърнали внимание на негативния език и изречения, показващи унило настроение.

Те установили, че днес има близо пет пъти повече от средния брой туити, свързани с вина, тъй като хората се отказват от обещанията си да следват здравословен начин на живот. Анализът на компанията за напитки Upbeat показва още, че оплакванията от времето ще бъдат около шест пъти повече от обикновено, а мъжете ще се чувстват по-зле от жените.

Първият понеделник от новата година си е спечелил прозвището Ден на разводите от правни експерти, тъй като тогава се подават най-много молби за развод. Брачното напрежение взима връх в празничния сезон, когато съпрузите прекарват повече време заедно и проблемите им излизат наяве. Това води до вълна от обаждания на адвокати в първия работен ден от годината, според сайта "ДиворсДепоу".

Допитване, направено сред 1000 британци разкрива, че до решение за развод - при един на всеки трима души, най-често води финансовият проблем. Следват злоупотребата с алкохол, роднините, битовите недоразумения и купуването на подаръци.

За 12 процента от анкетираните достатъчен мотив да подадат молба за развод се оказва просто повечето време, прекарано по празниците заедно с брачния партньор.

"Нова година е времето, когато много хора осмислят случващото се в живота им, в това число и отношенията с партньорите си", казва експертът по брачни проблеми Рут Съдърланд.

Коментари: 0