До 10 дни спират поръчката за преброяване на делфините

Местата на уволнените директори в МОСВ ще бъдат заети след конкурси, увери Искра Михайлова

120 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Очаквам до 10 дни да бъде прекратена обществената поръчка за идентифициране и описание на китоподобните в Черно море. Това каза в ефира на Радио К2 министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Т. нар. проект за преброяване на делфините на стойност 3.5 млн. лв., който е от 2012 г., придоби скандална известност с решението на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) да определи изпълнител чрез пряко договаряне след като на два конкурса не беше избран победител.

Михайлова посочи, че преди решението на ИАОС не е взето становището на Агенцията по обществените поръчки (АОП) и на финансиращия орган, което е довело до опорочаване на процедурите.

Преди няколко дни екоорганизации сигнализираха, че с преброяването е натоварено сдружение, свързано с екологичната асоциация "Зелени Балкани" -  "Сдружение Делфин", което е създадено два дни преди конкурса на министерството и като единствен кандидат е спечелило поръчката. След сигналите ИАОС временно спря поръчката за избор на изпълнител, който да преброи делфините по българския бряг на Черно море.

По повод масовите уволнение в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) Искра Ангелова увери, че за местата на всички освободени ръководители на изнесени структури на МОСВ ще бъдат обявени конкурси и ще бъдат назначени най-добре представилите се кандидати. "Поела съм отговорност и ми трябва работещ екип", коментира тя и посочи, че до уволненията се е стигнало след като в МОСВ са постъпили много сигнали за дейността в дирекциите - както във връзка с отношението към гражданите и бизнеса, така и по пряката работа по издаване на документи. По всеки сигналите ще бъдат направени проверки и ще има наказания.

Основен приоритет в краткосрочен план за МОСВ е подготовката на стратегическите документи за новия програмен период 2014-2020, каза още Искра Михайлова.

Подкрепи Economic.bg