Добрев: Горивата поевтиняват до октомври

Надяваме се проверката на „Газпром“ да не се отрази на доставките на газ у нас, каза министърът

64 ~ 1 мин. четене

Чуждестранните инвестиции в страната ще се увеличат, а това ще доведе и до нови работни места. Защото ние вече се сравняваме със страните от Централна Европа, а не с Румъния, каза по Нова телевизия Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма по повод излязлата вчера информация, че България прави скок с 12 места в годишната класация за конкурентоспособност на икономиките.

Очаквам цените на горивата да се понижат през септември, октомври. Ако това не стане ще си призная, че съм сбъркал, когато съм прогнозирал, че това ще стане, каза министърът по повод ръста в цените на горивата.

Пропан-бутанът е важно гориво и все повече коли се движат на него. Дори да променим акциза няма как горивата да станат пак 1 лев. Трябва да търсим други алтернативи. На въпрос трябваше ли пропан-бутанът да скочи със 7 ст. Добрев каза, че той не определя тези цени, а тя се определя от пазара. Несправедливо е акцизът във Франция и България да е един и същ и ние го казваме открито пред ЕС, допълни Добрев.

Надяваме се проверката на „Газпром“ да не се отрази на доставките на газ у нас, каза министърът в отговор на въпрос дали страната трябва да се готви за тежка зима и нова газова криза. Ние нямаме алтернативи, газът идва от Русия. Затова трябва да изградим интерколекторни връзки, да търсим находища у нас, добави той.

Подкрепи Economic.bg