Добрев: Успехът е в 16 часа работа

България не се отказва от газовия интерконектор

На срещата в Евксиноград българският министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев попитал турския си колега на какво се дължи икономическият растеж на страната му. Той му отвърнал че при тях работят по 16 часа на ден. Ето това е разковничето на успеха, обяви Добрев пред БНР.

Той уточни, че това не съответства на Кодекса на труда и добави, че инвестициите също са важен фактор. "Около 10% за миналата година е растежът на Турция и тази година продължават с много бързи темпове. Техният растеж е по-добър от растежа на България в най-добрите й години", коментира Делян Добрев.

Не се разминаваме с газовия интерконектор, такъв интерконектор ще има, категорично каза Добрев. По думите му това съоръжение е дълга перспектива. Самото изграждане може да се случи до края на 2014 г., но въпросът е кога той може да е реална алтернатива. Той ще е реална алтернатива, когато има количества газ, които да бъдат доставени в България, поясни министърът. През 2018 г. ще започне добивът на газ в Каспийския регион, той ще бъде около 17 млрд. куб.м. газ, от които 6 млрд. са предвидени за Турция, допълни той.

За нашите залежи от газ Добрев подчерта, че се надяваме на значителни залежи от газ в дълбоко Черно море. "Няма да се караме с Румъния за този газ. В техния блок в Черно море те откриха около 40 млрд. куб.м. газ, ние сега започваме да търсим в нашия блок в Черно море. Нашият блок, който тепърва ще проучваме, е по-голям от румънския", подчерта енергийният министър.

В сряда Добрев ще има среща с шефа на "Газпром" Алексей Милер, с когото очаква да се уточн цената на газа за страната ни.

Коментари: 0