Протест в защита на „Белене“

Очакват се 2000 души, които настояват да се рестартира строежа на атомната централа

6976 ~ 1 мин. четене

Протест на инициативен комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене – а ти?” започна пред пилоните на НДК в 12.00 часа, предаде Фокус. Тук идват хора от цялата страна – Монтана, Плевен, Ловеч, Белене, София, Пловдив.

"Планираме да се съберат около 2000 - 3000 души", каза един от организаторите Ангел Гаджев. Гражданският протест е подкрепен от ВМРО, БСП, КНСБ, социалдемократите, двете дружества на енергетиците.

Гаджев заяви, че от инициативния комитет подкрепят протеста против Закона за детето, който също ще се проведе днес и техни представители ще бъдат изпратени на него, както и обратно. След протестния митинг на НДК той ще тръгне по Витошка и ще продължи до Александър Невски, където ще приключи.

Исканията на протестиращите са да се преразгледа решението на правителството за АЕЦ „Белене” и да се огласи публично доклад на британската банка Ейч Ес Би Си за ползите е вредите от централата. На НДК има засилено полицейско присъствие. 

Хора са издигнали плакати „КНСБ подкрепя АЕЦ Белене”, „Искаме референдум за АЕЦ „Белене”, „Аз искам да живея и работя тук в България - а ти”, както и лозунга на инициативния комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ Белен – а ти” 

Подкрепи Economic.bg