Добрев прогнозира 2% ръст на икономиката

Туризмът е секторът, който ни дава лъч надежда за тази година, посочи министърът

Ръст на икономиката от 2% до края на годината прогнозира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Хасково, съобщи агенция Стандарт нюз. Според сегашната ставка за първото тримесечие икономическият ръст е 0,5 на сто.

„Туризмът е секторът, който ни дава лъч надежда за тази година”, посочи още Добрев преди бизнес форума ”Регионално развитие, инвестиции, печалби”, който се проведе в родния му град. По думите на министъра ръстът на туристите, който се очаква през тази година е между 5 и 8%. Около 20 на сто от всички чужденци, които очакваме по курортите ни, ще са от Русия.

Преди седмица там е издадена 100 000-та туристическа виза за България. Напливът е толкова голям, че в Русия преди ден е отбелязан и абсолютният рекорд за издадени визи, като числото е надхвърлило 6 200 за един ден. Тази година се очаква у нас да пристигнат тълпи от туристи и от Беларус, а  прогнозираният ръст е над 100%.

Заради големия интерес към българските дестинации през миналата седмица Делян Добрев е настоял пред външния министър Николай Младенов да изпрати допълнително двама служители, които да помагат за издаването на визи в беларуското ни консулство. „До края на юни легловата база ще бъде запълнена на 100% . Всички очаквания са за много успешен сезон”, пророкува министърът.

Коментари: 0