Договорите по програма "Околна среда" са с 1.5 млрд. лв. над бюджета

20% от парите в бюджета на проектите не се усвояват, каза Малина Крумова, зам.-министър на околната среда и водите

3578 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

България е договорила проекти, които надвишават с 1.5 млрд. лв. предвидения от Европейската комисия (ЕК) бюджет за страната ни по Оперативна програма "Околна среда". Данните съобщи в ефира на БНР Малина Крумова, зам.-министър на околната среда и водите. "Проектите по ОП "Околна среда" до момента са на стойност 5 млрд. лв., при наличие на 3.5 млрд. лв.", поясни Крумова.

Заместник-министърът добави, че 20% от парите в бюджета на проектите не се усвояват. Основната причина за това е, че при провеждането на обществените поръчки реално се намалява ресурсът, който се влага и се налага по една или друга причина да отпаднат части от изпълнителните или строителните дейности. Друга причина за неизразходване на целия ресурс е закъснение на обществени поръчки и плащането на неустойки. Малина Крумова обаче припомни, че при допускане на грешки при обществените поръчки се правят финансови корекции. Наблюденията й показват, че напоследък възложителите гледат да спазват всички правила, с цел да няма подобни корекции.

"Една от основните цели на отворения пазар, е да се договарят минимални цени и максимални резултати. Икономиите по време на изпълнение при обществените поръчки, както и част от нереализираните проекти, трябва да се отчитат като реални фактори, които въздействат върху нашата програма", констатира Крумова.

Според нея ресурсите, дадени от ЕК не се отпускат безвъзмездно. Те първо трябва да бъдат дадени и похарчени, а след това възстановени. Една от препоръките към България, дадени от ЕС, е не само да се договаря по-висока финансова помощ, но и да се сключват търговски договори.

"Повече ресурси са необходими за изграждане на ВИК инфраструктури, отколкото са предвидени в европейската програма", заключи Малина Крумова.

Подкрепи Economic.bg