Доларът и възвръщаемостите по американските облигации паднаха

Златото изгуби 0,9% заради техническо продаване

Доларът поевтиня в четвъртък след спада на вървръщаемостите по американските облигации, дължащ се на донякъде песимистичните данни за икономиката, докато еврото се срина до 11- седмични дъна спрямо йената и зелените пари. 

Падането на еврото се дължеше на заглушения растеж в еврозоната и данните за инфлацията, които подкрепиха мнението, че ЕЦБ ще облекчи паричната политика на юнското си заседание.

Възвръщаемостта по еталонните американски правителствени облигации падна под 2,50% до най- ниското си ниво от октомври насам в резултат от новините, че индустриалното производство е намаляло с най- голяма скорост за последните 1- и половина години през април и че индексът на пазара на жилища е реализирал изненадващ спад. Тези доклади засенчиха окуражителните данни за спадът на безработицата.

Разпродажбите на акциите на Уолстрийт също се отразиха негативно върху долара, като индексът S&P 500 изгуби близо 1%.

Доларът бе на загуба от 0,33% спрямо йената на 101.53, като преди това достигна дъно за сесията на 101.30, което бе най- ниската му стойност за последните два месеца.

Зелената валута върна и ранните си печалби спрямо еврото. Тя бе достигнала най- добрите си нива спрямо единната валута от 27 февруари насам. Двойката приключи американската сесия без особена промяна на 1.3715 долара за едно евро, падайки от 2- и половина годишните върхове на 1.3995.

Еврото остана на негативна територия спрямо йената. Последно то се разменяше на загуба от 0,34% за 139.19 йени, след като докосна 139.02- най- слабата му стойност за последните 11 седмици.

Еврото поскъпна до 6-седмичен връх спрямо швейцарския франк, поради спекулациите, че Швейцарската национална банка може да увеличи лимита на двойката до 1.25 франка или дори до 1.30 в отговор на очакваното облекчаване на паричната политика на ЕЦБ. Икономиката на еврозоната се разрасна едва с 0,2% през първото тримесечие, вместо с очакваните 0,4%, обявиха от бюрото по статистика на ЕС.

Източници заявиха, че ЕЦБ готви пакет от политически мерки за юнското си заседание. Те ще включват намаление на всички лихвени проценти, както и мерки, насочени към насърчаването на кредитирането на малки и средни фирми.

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, Ив Мерш, заяви в четвъртък, че инструментариума на централната банка включва отрицателни лихви по депозитите и други мерки.

Златото изгуби 0,9% заради техническо продаване

Златото изгуби почти 1% от стойността си в четвъртък, поради технически продажби, след като цената проби  под важното ниво на 1300 долара, докато молбите за помощи за безработица  и потребителските цените индикираха за стабилизиране на икономиката, което редуцира рисковата премия на метала.

Паладият и платината също отстъпиха след тридневния ръст, породен от нарастващото напрежение около основния производител на металите- Южна Африка.

Новите молби за помощи за безработица достигнаха 7- годишно дъно миналата седмица, докато потребителските цени записаха най- големия си ръст за последните 10 месеца през април.

Американските фючърси върху злато с доставка през юни поевтиняха с 12.30 долара до 1293.60 долара за тройунция при обем на търговията около 10% над 30- дневната пълзяща средна.

Златото, което бива използвано от множество инвеститори като средство за хаджиране на различни рискове, наскоро поскъпна поради спадовете на акциите на Уолстрийт, но тази обратна корелация не се запази в четвъртък. Американските акции паднаха след обявяването на разочароващите данни за приходите на водещият в търговията на дребно Wal-Mart Stores Inc, които засенчиха позитивните доклади за икономиката.

Спот среброто изгуби 1,6% до 19.40 долара за тройунция. Металите от групата на платината също паднаха, след като някои инвеститори прибраха печалбите, след скорошните резки покачвания. Платината бе на загуба от 0,8% до 1463.25 долара за тройунция, докато паладият изгуби 1,6% до 811 долара за тройунция.

Най- дългата и скъпа стачка в Южна Африка взе насилствен обрат през последните дни, когато бяха убити 4 миньори от мина за платина, докато все повече служители се опитваха да се завърнат на работа, нарушавайки препоръките на синдикатите.

Министърът на вътрешните работи на Южна Африка обеща в сряда, че ще се справи с насилието спрямо миньорите, които се опитват да се завърнат на работа, и ще арестува “за часове” стачкуващите, които стоят зад кампанията за сплашване.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0