Доларът остава под натиск при ниски обеми на търговия

Рязък спад на доходността по португалските облигации даде сила на еврото

Доларът падаше днес по време на азиатската сесия, докато понижението на доходността на американските облигации през последните две седмици дава слаби мотиви на инвеститорите да купуват зелените пари. В същото време рязък спад на доходността по португалските облигации даде сила на еврото.

Понижението на американската доходност дойде след като няколко представители на Федералния резерв, в това число и председателя Бен Бернанке, подчертаха че времето на редукция на стимулите от 85 милиарда долара месечно зависи от икономическите данни. Слаби данни за жилищното строителство в САЩ от вчера доведоха до разпродажби на долара и увеличиха очакванията, че ФЕД няма причина да бърза да съкращава програмата от стимули.

Все по-малко са опасенията за незабавни действия на ФЕД и като резултат доходността по облигациите спадна от последните върхове. При положение, че и изборите в Япония минаха, в момента няма основателна причина за продажби на йени и това означава, че пазарите ще наблюдават излизащите данни от САЩ за следващата посока. Управляващият блок начело с министър-председателя Шинзо Абе спечели в неделя очаквана убедителна победа в изборите за горна камара на парламента.

ФЕД все пак се очаква в крайна сметка да намали стимулите, докато ЯЦБ се е ангажирала да задържи ултра благоприятната монетарна политика, тъй като се стреми да постигне инфлация при потребителските цени от 2% в рамките на 2 години независимо, че вътрешната икономика се подобрява. Във вторник японското правителство повиши оценката си за икономиката за трети пореден месец и заяви, че дефлацията започва да изчезва в резултат на микса от експанзивна политика и щедри разходи на банката. Оценката потвърждава мнението, че третата по големина икономика в света най-накрая се възстановява благодарение на ефектите идващи от слабостта на йената и масивните монетарни стимули. Отделно годишен икономически доклад на правителството вчера съобщи, че икономиката показва сигнали за излизане от продължителната дефлация в резултат на монетарните облекчения и бюджетните разходи направени с цел да се съживи икономиката.

Долар/йена слезе до едноседмично дъно от 99.13 в началото на търговията, но след това бързо върна загубите и се котира на 99.43. Дилъри отбелязаха, че ликвидността е намаляла заради ваканционния период в северното полукълбо, което е довело до доста закривания на къси позиции във всичко от австралийския долар до йената и златото. Дългосрочните перспективи остават за сила на долара, тъй като ФЕД и най-близо до оттегляне на стимулите, но засега търговията е техническа.

Евро/долар е на 1.3199 след едномесечен връх вчера на 1.3218. Единната валута получи подкрепа от политическите опасения, след като президента на Португалия Анибал Кавако Силва заяви, че сегашното правителство ще остане на власт, за да не допуска международна помощ. Тези думи веднага доведоха до стесняване на спреда между португалските и германските облигации.

Австралийският долар също поскъпна до 0.9270 срещу американския си съименник, въпреки че му предстои силна зона на съпротива между 0.9292 и 0.9306. Данните за инфлацията в Австралия, които ще излязат в сряда, ще имат значение, тъй като слаб резултат ще засили очакванията за намаление на австралийските лихви. Пак в сряда HSBC ще публикува данни за PMI индекса в Китай.

Златото достигна едномесечен връх

Златото нараства днес за четвърти пореден ден и се търгува близо до едномесечния връх, който удари вчера, подкрепено от слабостта на долара и силните покупки от Китай. Жълтият метал върна почти 160 долара след 3-годишното дъно на 1180.71 долара за тройунция, което удари на 28 юни, след като Федералния резерв съобщи, че ще намали стимулите си само когато е сигурен, че икономиката е достатъчно силна. Това намали опасенията за предстояща редукция на месечните покупки на облигации от ФЕД, което е равносилно на печатане на пари и подкрепя златото като средство предлагащо защита срещу инфлация.

Спот цената днес е 1330 долара за тройунция при настъпили технически покупки след пробива в понеделник на бариерата от 1300 долара. Благородният метал засега отчита поскъпване за юли от над 8%, което е най-голямо месечно покачване за последната една година и половина. Рисковете за спад намаляха и купувачите са по-уверени отколкото преди. Търсенето от Китай е значително и е още по-надеждно. То помага да се компенсира част от загубеното търсене от Индия.  Тя е най-големия потребител на злато в света, но страната наложи нови ограничения върху вноса на злато, за да намали дефицита по текущата сметка. В същото време покупките от Китай обаче са постоянни. Цената на златото в момента получава подкрепа и от слабостта на долара, тъй като активите деноминирани в долари стават по-евтини за притежателите на други валути.

Въпреки растежа от този месец, златото отчита спад от 20% за годината, което е най-слабо годишно представяне след 1997 година. Повечето анализатори намалиха прогнозите си за цената на златото и среброто през 2013 година, както и очакват тази слабост да се задържи и през 2014. Въпреки всичко поевтиняването поне засега изглежда, че спря и може да се очаква покачване през втората половина на годината. Вчера беше ударен едномесечен връх от 1338.91 долара, тъй като спекулантите се уплашиха от реверсия на тренда и бързаха да купуват.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0