Доларът отчете ръст

Еврото докосна 2-седмичен връх спрямо долара

80 ~ 3 мин. четене

Добрите данни за продажбите на дребно в САЩ и рекордният дефицит по текущата сметка на Япония подкрепиха възхода на долара спрямо йената във вторник, докато смесените сигнали от банкерите на ЕЦБ отслабиха позициите на европейската валута.

Доларът се възстанови след два дни загуби, след като от Министерството на търговията заявиха, че американските потребители са харчили повече от очакваното през декември, което контрира въздействието на слабите данни за заетостта от миналата седмица.

По време на късната азиатска сесия доларът бе на печалба от 1,17% до 104.35 йени, възстановявайки се от над 1%-я спад в понеделник, който го заведе на едномесечно дъно. Неволите на йената бяха предизвикани от данни, показващи, че японското правителство е отчело рекорден дефицит по текущата сметка през ноември, като огромната дупка е натежала върху платежния баланс на страната.

Повечето банки виждат сериозни аргументи за възхода на долара през тази година, като се имат предвид контрастиращите перспективи между паричната политика на САЩ и тези на Европа и Япония, чиито централни банки все още обмислят ходове, целящи да подкрепят растежа.

Министерството на търговията в САЩ обяви във вторник, че продажбите на дребно, без да бъдат отчетени тези на автомобилите, бензина, строителните материали и хранителните услуги, са се увеличили с 0,7% през миналия месец, съпоставено с прогнозната стойност от 0,3%. За сметка на това, обаче, данните за ноември бяха ревизирани надолу.

Президентът на Фед- Далас, Ричард Фишър, заяви във вторник, че ще продължи да настоява за намаляване на стимулите на централната банка. Коментарите бяха в съответствие с приетата от Фед миналия месец стратегия за намаляване на стойността на месечно изкупуваните облигации с 10 млрд. долара.

Доларът също така бе и малко по-силен спрямо кошницата от основни валути, съставена от най големите му търговски партньори. Доларовият индекс бе на печалба от 0,13% на 80.62.

Еврото докосна 2-седмичен връх спрямо долара, след като членът на управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни заяви, че растежа в еврозоната може да предложи положителни изненади, противно на опасенията, изразени от ЕЦБ миналата седмица. Единната валута обаче изгуби позициите си по време на късната азиатска сесия.

 

Златото падна след положителните данни за продажбите на дребно в САЩ

Златото изгуби почти 1% от стойността си във вторник, прекъсвайки 3-дневната си печеливша серия, уязвено от положителния доклад за продажбите на дребно през декември, който изпари желанието за покупки на инвеститорите в кюлчета.

Индексът S&P 500 бе на печалба от 1% след като от Министерството на труда обявиха, че потребителските разходи са отчели голям скок, давайки знак, че икономиката е набрала пара в края на миналата година и е готова за по- голям растеж през 2014.

По- рано през сесията златото скочи до почти едномесечен връх поради голямото физическо търсене от страна на китайските инвеститори, споделиха търговци.

Анализатори смятат, че печалбата на златото от 3% в началото на 2014 е била подкрепена от големия спад в цените на акциите. Цената на златото падна с 28% през миналата година, когато бе отчетен и рекорден ръст при акциите.

Спот цената падна с 0,8% до 1239.91 долара за тройунция.Американските фючърси върху злато с доставка през февруари поевтиняха с 5.70 долара до 1245.40 долара за тройунция при обем на търговията около 10% под 250- дневната пълзяща средна.

Загубите от вторник обърнаха възхода от предишната сесия до едномесечен връх, когато загуба от 1% при американските акции предизвика търсене на злато в качеството му на безопасно убежище.

През трите сесии преди вторник златото спечели повече от 3%, подпомогнато от петъчния доклад за заетостта в САЩ. Данните показаха разочароващ ръст на новите работни места и породиха спекулации, че Фед ще действа с повишено внимание при редуцирането на програмата си за стимулиране на икономиката.

Големия спад в цените на златото през миналата година прекрати 12- годишен възходящ тренд. Но бавния старт на някои фондови пазари тази година подпомогна цените на благородния метал, обикновено възприеман като хедж срещу покачващите се цени и алтернатива на инвестирането в акции.

В Китай, най- големият пазар за физическо злато, търсенето нарасна още от началото на месеца поради предстоящата Лунна Нова година, тъй като металът бива купуван за добър късмет и даван като подарък.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0