Доларът под натиск днес, след вчерашното си покачване

Най-голямо месечно покачване на златото след юли 2013

3581 ~ 3 мин. четене

Доларът е под натиск срещу еврото и йената днес, след положителните икономически данни от Германия и растежа на борсовите индекси, потвърдил интереса на инвеститорите към рискови активи. Зелените пари изпитват трудности, тъй като евентуално ново възпламеняване на кризата в Украйна ще подкрепи традиционно предлагащите сигурност валути като йената и швейцарския франк. 

Долар/йена е на 101.80 и продължава да слиза заради възможните руски интервенции в Украйна. Реакцията спрямо данни показали, че основния индекс на потребителските цени в Япония е нараснал през януари на годишна база с 1.3%, което е осми пореден месец на повишение, беше ограничена.

Евро/долар е над 1.37 след дъно вчера на 1.3643. Пазарите ще наблюдават по-късно днес данни от еврозоната след такива от Германия, които подсказаха, че годишната инфлация вероятно е спаднала през февруари. Това от своя страна загатва за по-ниски нива и за цялата еврозона, което пък увеличава натиска върху ЕЦБ да действа. Според някои дилъри днешните стойности от еврозоната,  за които се прогнозира да покажат ръст на цените от 0.7%, могат да се окажат решаващи за политиката на банката, която има редовно заседание следващия четвъртък. Кросът евро/йена е на 139.20 и доста под върха за тази седмица на 141, който беше ударен в понеделник.

Новозеландският долар достигна 6-седмичен връх срещу американския си съименник след излезли данни показали, че бизнес доверието в страната е достигнало 20-годишен връх, което подчерта силата на икономиката. Котировките днес са 0.8386 и са близо до най-високите след средата на месец януари.

Най-голямо месечно покачване на златото след юли 2013

Златото е почти без промяна днес, но е на път да отчете най-голямо месечно покачване след юли месец, заради опасенията за скоростта на възстановяване в САЩ и безредиците в Украйна. Последните печалби обаче трудно се подържат при липсата на силни покупки от физическия сектор. Очакванията пък, че Федералния резерв ще продължи да намалява стимулите могат да навредят на статута на жълтия метал като средство за защита срещу инфлацията.

Ръстът на златото през февруари е 7% и е най-големия след 7.2% през юли. Физическият сектор остава вял и не се наблюдава интерес към нови покупки. Настроенията тук са неутрални и съпротивата е при 1350 долара, докато нивата от 1300 долара би трябвало да оказват подкрепа.

Необичайно лошото климатично време е причината за последната слабост на американската икономика според председателя на Федералния резерв Джанет Йелен. Тя говори по темата вчера пред банковата комисия на Сената и допълни, че централната банка има увереност да продължи с редукцията на стимулите. Това доведе до покачване на азиатските индекси през нощта след първоначалното им понижение. Вчера Уолстрийт също отчете печалби след увереното изказване на Йелен.

Неочаквано повишение на поръчките на дълготрайни стоки в САЩ без тези за транспорта също помогна за отвличане на вниманието на инвеститорите от нестабилната ситуация в Украйна. Междувременно САЩ призова Русия да демонстрира през следващите дни, че е искрена в обещанието си да не се намесва в Украйна, след като вчера въоръжени лица щурмуваха местния парламент, а часове по-късно други окупираха летище в район населяван предимно от етнически руснаци.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg