Доларът поскъпна

Златото изгуби почти 1% след заседанието на Фед

Доларът поскъпна

Доларът достигна най- високата си стойност за последните 4 години спрямо кошница от валути късно в сряда вечерта, след като ръководството на Фед относно лихвените проценти подчерта разликата в политиката на САЩ спрямо останалите богати нации.

Доларовият индекс нарасна до 84.814, достигайки връх, последно видян през юли 2010, като следващата цел може да бъде върхът за 2010 на 88.708. Последно индексът се търгуваше на 84.782.

Спрямо йената, зелените пари поскъпнаха до нов 6- годишен връх на 108.80, докато еврото падна до 14- месечно дъно на 1.2834.

От Фед потвърдиха, че програмата им за изкупуване на облигации ще приключи следващия месец, а новите им прогнози предполагат, че някои служители смятат, че е възможно да се наложи увеличаването на лихвените проценти с по- бързи темпове, когато банката евентуално започне да затяга паричната си политика.

За края на следващата година, средната прогноза за лихвен процент е за 1,375%, сравнено с прогнозата от юни за 1,125%, докато прогнозата за края на 2016 нарасна от 2,50% до 2,875%.

Председателят на Фед, Джанет Йелън, се опита да омаловажи промяната във възгледите на банката по време на пресконференцията, като заяви, че има “сравнително слабо изместване нагоре по пътеката на лихвените проценти”.

Прегледа на политиката на Фед бе едно от най- очакваните събития тази седмица, като другото е референдумът за независимостта на Шотландия.

Само часове, преди шотландците да гласуват днес, анкета показа, че подкрепата за оставане в Обединеното кралство е 53%.

Все пак заплахата за раздяла с Великобритания държи паунда под напрежение. Последно той се разменяше при курс 1.6263, след като по- рано през месеца изгуби 3%, падайки до 1.6052.

Гласуването приключва в четвъртък в 23ч. българско време, като се очаква екзит-половете да бъдат обявени скоро след това, давайки шанса на азиатските инвеститори да реагират първи рано в петък.

Стоковите валути бяха силно засегнати през нощта, като австралийският долар проби под ключовата подкрепа на 0.8983, достигайки 6- месечно дъно на 0.8951.

Новозеландският долар пък падна до 7- месечно дъно на 0.8078 и се стабилизира малко над това ниво на 0.8107, макар че данни показаха, че икономиката на Нова Зеландия е нараснала със завиден годишен темп от 3,9% през второто тримесечие, което е приблизително в съответствие с очакванията.

Златото изгуби почти 1% след заседанието на Фед

Златото изгуби почти 1%, падайки до 8- месечно дъно, в сряда, а доларът поскъпна, след като инвеститорите повишиха очакванията си за скорошно увеличение на лихвените проценти на Фед.

Макар от Фед да потвърдиха в своята декларация за паричната политика, че ще държат лихвения процент близо до нулата за “значителен период от време”, което подкрепи долара и акциите, златото върна малките си печалби, след като прогнозите на Фед сигнализираха по- ранно от очакваното увеличение на лихвените проценти през следващата година.

Средните прогнози на банката за края на следващата година бяха за 1,375%, сравнено с 1,125% през юни, като прогнозата за края на 2016 нарасна от 2,50% до 2,875%. Средната прогноза за 2017 остана на 3,75%- нивото, което служителите възприемат като неутрално.

Търговията бе развълнувана след изявлението и по време на пресконференцията на Джанет Йелън, но тежки продажби в крайна сметка смъкнаха цената на фючърсите до нива, последно видени през януари.

Спот цените приключиха двудневната си печеливша серия, реализирайки загуба от 1% до 1223.23 долара за тройунция.

По- рано през сесията цените пробиха предишното 8- месечно дъно, достигнато в понеделник, търгувайки се за 1221.46 долара.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември останаха почти без промяна на 1235.9 долара за тройунция, като във вторник те се търгуваха за 1236.70.

Печалбите на златото бяха ограничени, след като от Министерството на труда по- рано през деня заявиха, че потребителските цени в САЩ са се понижили за пръв път от почти година и половина през август, докато основния инфлационен натиск е останал приглушен.

Мечите нагласи на инвеститорите бяха отразени от потоците на SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, в света. Запасите на фонда спаднаха с 4.18 тона до 784.22 тона във вторник.

Сред останалите благородни метали среброто бе на загуба от 1,23% до 18.57 долара за тройунция, платината изгуби 0,84% до 1356.25 долара за тройунция, а паладият изгуби 0,8% до 838.25 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0