Доларът се успокои след сътресението на развиващите се пазари

Златото падна с 1% поради притесненията около Фед

228 ~ 3 мин. четене

Доларът се задържа на същите нива спрямо йената и швейцарския франк в понеделник, стабилизирайки се спрямо тези безопасни валути, след загубите от миналата седмица, които бяха резултат от разразилата се разпродажба на активи на развиващите се пазари.

Очакванията, че Фед може да намали още количеството на изкупуваните облигации тази седмица спряха спада на американската валута, която изгуби почти 2% от стойността си през последните три сесии. Доларът ще бъде уязвим за нови загуби, в  случай, че още инвеститори се изтеглят от развиващите се пазари поради притесненията около валутната криза в Аржентина и възможността турската централна банка да запази лихвените проценти ниски.

Доларът поскъпна с 0,3% спрямо швейцарския франк, отскачайки от едномесечното дъно, достигнато в петък. Еврото също спечели 0,3% до 1.2262 франка, след като преди това бе достигнало едномесечно дъно в петък, когато търсенето на йени и франкове се засили.

Доларът се оттегли от върха си за нюйоркската сесия спрямо йената и франка. По- слабите от очакваното данни за продажбите на нови жилища през декември предизвикаха известни съмнения относно това дали икономиката на САЩ е достатъчно силна, че да расте при наличието на по- малко стимули.

Валутите на развиващите се пазари от Турция до Аржентина останаха под натиск, поставяйки инвеститорите пред заплахата, че разтърсването на пазарите може да се превърне в тотална криза, но повечето анализатори са на мнение, че това не е много вероятно на този етап.

В Турция разследване за корупция се превърната в огромна заплаха за 11- годишното управление на министър- председателя Ердоган, докато Аржентина изостави подкрепата за своето песо на открития пазар миналата седмица, изпращайки валутата към най- ниското си ниво от финансовата криза през 2002 насам.

В основата на проблема са притесненията, че по- твърдата парична политика на САЩ ще доведе до прехвърлянето на средства от развиващите се пазари обратно към щатите. Тези пазари се радваха на прилив на евтини пари заради програмата на Фед за печатане, известна като “количествени облекчения”. Приливът на долари намали стойността му спрямо останалите валути, преди Фед да сигнализира за намерението си да намали количествените облекчения през май миналата година.

Еврото остана почти без промяна спрямо долара на 1.3675, като по време на европейската сесия то поскъпна до 1.3716, след публикуването на данните от проучването на бизнес климата в Германия. Бизнес климата в Германия се е подобрил през януари до най- високото си ниво от юли 2011 до сега, което предполага, че най- голямата икономика в Европа е на път да осъществи силен старт на 2014г.

Златото падна с 1% поради притесненията около Фед

Златото падна с около 1% в понеделник, отстъпвайки от 2- месечния връх, достигнат по- рано през сесията, тъй като стабилизирания пазар на акции и притесненията преди ключовото заседание на Фед тази седмица доведоха до прибиране на печалбите.

Върху стойността на метала натежаха очакванията, че Фед може да намали паричните стимули с нови 10 млрд. долара. Комитетът по отворените пазари към Фед ще започне двудневното си заседание във вторник.

Кюлчетата първоначално поскъпнаха до 1280 долара за тройунция, след като данни показаха, че вносът на злато от Хонг Конг към Китай е нараснал до рекордни нива през 2013.

Въпреки това металът изгуби около 25 долара, или 2%, от достигнатия по- рано връх, след като американските акции възвърнаха загубите по време на нюйоркската следобедна търговия, възпирайки сериозния натиск, който облагодетелстваше златото. Индексът S&P 500 падна с около 0,3%.

Спот цените бяха на загуба от 1,2% до 1257.39 долара за тройунция, като преди това достигнаха връх на 1278.01. Миналата седмица златото бе на печалба от около 1%, записвайки петата си поредна седмица на печалби, събитие, последно случило се през септември 2012.

Американските фючърси върху злато с доставка през февруари поевтиняха с 90 цента до 1263.40 долара за тройунция, при обем на търговията около 10% над 250- дневната пълзяща средна.

Нетния внос на злато на Китай от Хонг Конг нарасна с около 24% през декември спрямо предишния месец, споделиха от Департамента по преброяване и статистика на Хонг Конг. Оттам споделиха още, че покупките през 2013 са достигнали рекордните 1158 тона.

Също положителна за златото бе и новината, че от Министерството на финансите на Индия са обявили, че ще преразгледат политиката си за такси при  вноса на злато в страната, в края на март.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0