Доларът скочи срещу еврото след намеците на Драги за действия

Златото днес е стабилно и получава подкрепа от геополитическото напрежение в Украйна

Доларът се покачи срещу еврото в четвъртък след думите на председателя на ЕЦБ Марио Драги, че може и да има действия по време на заседанието през месец юни, за да се спре спада на инфлацията. Това обърна движенията на пазарите при които по-рано през деня зелените пари паднаха до две и половина годишно дъно срещу единната валута.

Драги съобщи, че управителния съвет на ЕЦБ няма никакви проблеми да направи промени през юни ако прогнозите за ценовата инфлация го изискват. Мнозина икономисти предвиждат намаление на инфлационните очаквания на ЕЦБ, което отваря вратите за нови стимули като например намаление на лихвите или инжектиране на нови ликвидни средства.

През нощта евро/долар се търгуваше на 1.3836, след като вчера се покачи до 1.3992, което е най-високо ниво след ноември 2011 година. Драги изрази загриженост и от силата на еврото, което поскъпна с над 4% за последните шест месеца и допринесе за намалението на инфлацията, която така или иначе вече беше на ниски нива.

Заседанието на ЕЦБ беше основния двигател зад движенията на долара в четвъртък независимо че председателя на Федералния резерв Джанет Йелън говори пред бюджетната комисия на Сената за перспективите пред американската икономика. Йелън повтори думите си от сряда и сигнализира, че Фед вероятно ще задържи лихвите близо до нулевите нива за известно време заради значителната степен на проблеми в трудовия пазар. Тя подтикна Конгреса да обърне внимание на дългосрочните бюджетни предизвикателства, предупреждавайки че сегашните нива са неудържими.

Долар/йена е 101.72, а долар/франк е 0.8806. Австралийският долар се покачи срещу зелените пари, тъй като вноса и износа на Китай отново отчетоха макар и слаб растеж през април благодарение на растежа на поръчките от САЩ и ЕС. Тези положителни сигнали във втората по големина икономика в света идват след по-слабия от очакваното старт на 2014 година. Австралийският долар получи подкрепа и от по-силния от очакваното растеж на работните места през април в Австралия. Той се котира на 0.9354 срещу американския си съименник.

 

Напрежението в Украйна подкрепя златото

Златото днес е стабилно и получава подкрепа от геополитическото напрежение в Украйна. Инвеститорите следят паричните потоци от и към фондовете, както и физическото търсене от Азия. Спот цената е 1288 долара за тройунция, а до момента метала отчита спад за седмицата от 0.9%, което би било втора поредна седмица на загуби.

Про-руските бунтовници в източна Украйна пренебрегнаха призива на руския президент Владимир Путин за отлагане на референдума по самоуправление и декларираха, че ще продължат с плануваните в неделя избори, които могат да предизвикат и война. Решението, което не се вписва с тона на Путин ден по-рано, предизвика недоволство в Запада, чийто страхове са, че референдума ще разкъса Украйна.

Физическото търсене от Азия е слабо през последните седмици, а инвеститорите се надяват, че по-ниските цени ще привлекат купувачи, по-специално от най-големия потребител Китай.

На валутните пазари долара нараства срещу еврото след изказването на председателя на ЕЦБ Марио Драги, че има готовност за действия още по време на следващото редовно заседание през юни. Това доведе вчера до спад на единната валута, която по-рано беше скочила до две и половина годишен връх срещу долара.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0