Доверието към правителството пада под критичните 20%

Конституционния съд отчита едва 12% одобрение, показват данни от проучването на "Алфа Рисърч" за обществените нагласи през месец октовмри

Снимка: БГНЕС

180 ~ 2 мин. четене

За четвърти пореден месец доверието към правителството пълзи надолу, като вече достига 19%. Така, то слиза под психологическата бариера от 20 на сто и под електоралния потенциал на поддържащите го политически сили БСП и ДПС. Отрицателните оценки нарастват до 49%. В  тях се отразява недоволството на различни социални групи, в които кабинетът, макар и по различни причини, губи одобрение. Това сочат данните от проучването на "Алфа Рисърч" за обществените нагласи през месец октовмри на тази година.

Предишното проучване от месец септември бе показало рекордно ниско доверие за правителството на Орешарски, и то в началото на мандата му от 23%. Месец по-късно то продължава да се срива. За първи път „Алфа рисърч" измерва и рейтинга на Конституционния съд. Институцията има 12% одобрение, което според експертите е катастрофален старт.

Подкрепата за БСП през октомври е 16,9%, а за нейният основен опонент ГЕРБ - 16,5%. Негативната тенденция не оставя незасегнати и по-малките партии. Реформаторският блок запазва третата си позиция, но демобилизация се наблюдава и сред неговите симпатизанти. Електоралният потенциал на реформаторите намалява до 6.4%, като стабилните му позиции са най-вече в столицата. Подкрепата за ДПС се запазва устойчива - 6.1%, въпреки спадът в рейтинга на лидера му Лютви Местан (12%).

Единствено „Атака" избягва негативните тенденции от последния месец. И партията, и Волен Сидеров успяват да си върнат част от изгубеното през лятото доверие. Подкрепата за партията нараства от 1.6% до 3% от общия брой избиратели, а одобрението за лидера й от 5% на 7%.

Проучването на „Алфа Рисърч” показва и каква несигурност има в обществото по отношение на бежанците от Сирия у нас. 58% от анкетираните смятат, че обективна и конкретна информация по въпросите на бежанците липсва, срещу едва 17%, които се чувстват достатъчно информирани. Още по-висок дял – 62% са на мнение, че институциите са неподготвени за справяне с проблемите на бежанците. Само 8% оценяват положително капацитета на държавата.

Подкрепи Economic.bg