Драги приближи ЕЦБ до количествени улеснения

Ниското ниво на инфлация може да провокира Централната банка да започне изкупуване на активи

Драги приближи ЕЦБ до количествени улеснения
156 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги намекна, че ниската инфлация в еврозоната може да доведе до по-активна намеса на институцията на пазара, пише Bloomberg.

По време на конференцията на централни банкери в Джаксън Хол, Уайоминг, Драги предупреди, че очакванията на инвеститорите за ценовото равнище във валутния съюз са претърпели значителен спад. Данните през тази седмица вероятно ще покажат най-ниските нива на инфлация от 2009 г. насам.

Фондовите пазари реагираха положително, след като коментарът породи спекулации, че ЕЦБ ще предприеме дълго отбягваната мярка за парично стимулиране. Преди време Драги даде заявка, че при влошаване на средносрочната прогноза за поведението на цените, ще бъде предприето закупуване на активи от Централната банка.

Негативните настроения се подкрепят и от очакванията безработицата да се задържи близо до рекордно високите си нива, а икономическото доверие да се понижи. На този фон, Брутния вътрешен продукт за осемнадесетте страни-членки на валутния блок за второто тримесечие остана в застой. Притесненията се подхранват от спада в икономиката на Германия през второто тримесечие и четвъртия пореден месец на понижение в бизнес доверието в „двигателя” на европейското стропанство.

„Съветът на министрите ще оцени тези процеси и в рамките на правомощията си ще използва всички налични инструменти, необходими за гарантиране на ценовата стабилност. Оставаме в готовност да променим нашата политика в бъдеще”, заяви Драги по време на годишния икономически симпозиум на Федералната резервна банка на Канзас. Прави впечатление, че той не употреби типичната за ЕЦБ квалификация, че банката „ще се намеси, ако това се налага”.

„Необходими са действия и по двете страни на икономиката - политиките за повишаване на съвкупното търсене трябва да са съпроводени с такива за структурни реформи в страните-членки. Не трябва да забравяме, че залогът за монетарния ни съюз е висок”, добави той.   

Коментари: 0