Драги смачка надеждите за мигновено действие

Американските инвеститори не посрещнаха с ентусиазъм пасивните действия на Европейската централна банка и водещите индекси записаха понижения в днешната сесия

Финансовите пазари се отдръпнаха вчера, малко след като президентът на ЕЦБ Марио Драги поиска европейските правителства да се обърнат към вече съществуващите спасителни фондове преди всякаква намеса на Европейската Централна Банка в облигационния пазар, чрез която би укрепила валутния съюз, пише Financial Times.

Въпреки това Драги заяви, че ЕЦБ ще разработи план за изкупуване на облигациите, за да противодейства на "изключително високите” рискови премии за някои страни от еврозоната, като се опита едновременно да намали страховете на частните инвеститори.

"Еврото е необратимо", каза решително г-н Драги. "То остава ... Безсмислено е да се залага срещу еврото", добави той. Мигновено действие обаче липсва и разходите по заемите за Испания и Италия нараснаха допълнително. Мадрид и Рим не дадоха сигнал, че са готови да приемат условията, които биха били наложени от Европейския механизъм за финансова стабилност.

Драги заяви, че ЕЦБ „може и да разгледа” отново изкупуването на държавния дълг в краткосрочен план, но би очаквала "строги и ефективни условия", наложени от EFSF. Коментарите му отразяват решимостта на банката да научи уроците си от изкупуването миналата година, когато ЕЦБ се сдоби с 212 милиарда евро под формата на дълг, но не успя да спре ескалиращата криза.

Председателят на ЕЦБ също така постанови, че банков лиценз за спасителни фонд би бил незаконен, въпреки че ще увеличи огневата му мощ значително.

Междувременно американските инвеститори не посрещнаха с ентусиазъм пасивните действия на Европейската централна банка и водещите индекси записаха понижения в днешната сесия.

Днес индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,7 на сто, или с 92 пункта, до 12 879 пункта, макар в определен момент от сесията да се движеше със спад от близо двеста пункта. Водещи по понижение бяха акциите на Alcoa, които изгубиха 3% от стойността си,

Понижението на широкия индекс S&P 500 за деня се ограничи до 0,7 на сто до 1 365 пункта. Сред всички десет индустриални групи, попадащи в показателя, най-слаб днес се представиха компаниите от енергийния сектор.

Считаният за технологичен индекс Nasdaq Composite записа най-слабо отстъпление от трите водещи борсови измерителя. Той заличи 0,36 на сто, за да приключи деня при 2 910 пункта.

Еврото пада с 0,14% до 1,2217 долара. Петролът поевтинява с 1,70% до 87,40 долара за барел, а златото – с 0,70% до 1596 долара за тройунция.

Немският DAX пада с 0,35% до 6731 пункта, като Adidas бележи спад от 2,66% след изнесените резултати за приходите през изминалото тримесечие. Френският CAC 40 е надолу с 0,09% до 3319 пункта. Royal Bank of Scotland Group бележи понижение от 0,28%, въпреки че в началото на сесията отчете ръст от 1,3%. Доларовият индекс DXY пада с 0,14% до 82,96 пункта.

Коментари: 0