Драгомир Стойнев отрича спада в туризма заради Украйна

Правим всичко възможно, участваме във всички изложения, казва ресорният министър

Автор: Николай Марченко

Въпреки настроенията на пазара, няма отлив на туристопотока, заради ситуацията в Украйна. Това е тезата на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, която той представи по време на заседанието на Комисия по икономическа политика и туризъм в Народното събрание (НС).

„Когато има такъв конфликт, какъвто е между Украйна и Русия, ние сме задължени да поемем всички действия, от евентуални бъдещи последици в страната в сферата на туризма”, заяви шефът на МИЕ.

Според министър Стойнев туризмът е „основен стълб” във формирането на БВП: „Затова за нас е важно и тази година да бъде изключително добра година”. „В някои медии прочетох, че има 20% отлив на туристи през зимния период. Това не е вярно. Смятам, че този, който представлява тази асоциация, за пореден път ме манипулира”, възмути се той.

„Напротив, до януари – февруари имаме 4,5% ръст на туристите през зимата. Нямаме анулирани чартърни полети от Украйна. От Русия се очаква ръст на чартърните полети с 23%”.

Според него и без това България участва във всяко туристическо изложение: „Тъй като, желанието ни е освен да увеличим туристите в страната, да имаме компенсиране, ако не дойдат украинските туристи, които миналата година са били приблизително 300 000”. „Притесняваме, че инфлацията може да намали покупателната способност на украинските туристи, но от друга страна те трябва да почиват – не очаквам да почиват в Крим”, обобщи Драгомир Стойнев.

Според него е имало съмнения дали туроператорите да участват в украински браншови събития. „Колебаехме се, дали да изпратим всички туроператорски фирми в Киев преди около месец на един туристически форум. Взех решение всички да отидат, защото за нас е важно да присъстваме на всеки форум и да представим българския продукт. Върнахме се с наградата най-добър щанд”, похвали се Стойнев.

Той припомни, че България е взела участие и в най-големия арабски туристически форум в Дубай: „За да рекламираме нашата страна с цел привличане на повече туристи”. „Правим всичко възможно. Работим за повече туристи и считам, че тази година ще имаме повече туристи. Засега никой не знае, как ще продължат да се развиват събитията в Украйна, но желанието ни е колкото може повече украински туристи да дойдат в България”, каза министърът.

Според думите му туризмът в България има сезонен характер, като „целта ни е той да бъде преодолян и да разнообразим туристите, които посещават страната ни”. „Съвместно с външно министерство увеличаваме консулските си служби с цел привличане на повече туристи, Правим всичко възможно да няма негативен факт върху туризма от кризата в Украйна”, обобщи ситуацията Драгомир Стойнев.

Коментари: 0