Европейското финансиране няма алтернатива

Ако не вземем участие в процеса на по-тясно сътрудничество във финансов и икономически аспект в ЕС, рискуваме да останем "зад борда", казва Константин Проданов, финансист, икономист и кандидат за евродепутат от листата на АБВ

Г-н Проданов, за какво ще се борите в Европейския парламент, в случай че българските гласоподаватели Ви пратят там?

Европейският съюз в момента е в процес на много сериозна трансформация по няколко линии. На първо място той се променя при правата и взаимоотнешенията в него. Върви по-тясна интеграция във финансовата и бюджетната сфера. Става дума за един по-тесен съюз в рамките на еврозоната. Ако ние не вземем участие в този процес, рискуваме да "останем зад борда".

Именно затова е необходимо да изпратим правилните хора в Евросъюза, а под правилни хора имам предвид хора, които са с две основни качества - професионални умения и експертиза в сферата на икономиката и финансите, така че да могат да водят адекватни преговори. На второ място трябва да се пратят хора, които да защитят националния интерес и знаят защо са там. Това могат да са хора със солидна професионална биография, които не смятат ЕП за ракета носител за собствени цели. За това искаме да се борим.

Смятате ли, че има такива български представители в ЕП в момента?

За мен Ивайло Калфин е такъв човек, защото той е бил в позицията на вицепремиер и външен министър, а в Европарламента всичко зависи от човека. Такива хора има и нашата листа е такава. За мен пребиваването в ЕП няма да е самоцел, защото имам чисто практически умения, идвам от реалния финансов сектор и смятам, че мога да бъда полезен с това. Понякога политиците могат да говорят само неща, които хората искат да чуят, но тук идва ролята на такъв експерт, който не борави по подобен начин, а казва точно това, което мисли.

Кои трябва да са основните приоритети пред българските евродепутати?

Един евродепутат няма възможност да влияе толкова персонално, защото нещата се решават на национално ниво, но може да алармира за вътрешни проблеми на европейско ниво. Трябва обаче да може да се обясни реално как се предоставят самите фондове за финансиране, защото всички солидарно плащаме вноската за ЕС от джоба си, но заради грешно определените критерии бенефициентите са главно едрия бизнес.

Така може да се влияе, защото структурата на ЕП е строго определена - първо трябва да отидеш в ЕП, след това се утвърдиш като експерт и човек, който иска и може да работи, и след това да влияеш на подобни решения.

Смятате ли, че европейското финансиране е форма на корупция, която се разпределя само по високите етажи и има ли алтернатива то в лицето на свободния пазар без финансиране от която и да е държавна институция, била тя и ЕС?

Аз съм привърженик на кейнсианската школа. Работил съм 10 години като трейдър, включително и в Goldman Sachs и смятам, че пазарът не е всемогъщ. Свободният пазар има своето място и то е ключово, но не смятам, че разпределянето на европейски средства под формата на финансиране и грантове има алтернатива. Да, то не е перфектно и понякога са генератор на огромна корупция, но за момента е най-добрият вариант.

Самите процедури са опорочени и оттам трябва да се започне. Всичко трябва да се прави много прозрачно, а в интернет да се качват всички подробности и документи около обществените поръчки, участници, изпълнение и тн. В момента се злоупотребява с тях, но това не е основание да се откажем напълно. Рибата се вмирисва откъм главата. Ако отгоре имаш 2ма безхаберници, в един момент няма как това да не рефлектира надолу.

Готова ли е АБВ за изборите?

Безспорно. Смятам, че имаме много добра листа. За мен е много голяма чест и привилегия да съм с Ивайло Калфин, защото той е познат и възприеман много добре на най-високо ниво в Европа. Няма друг толкова добре приет като него, а това е много важно за страна като България.

Листата ни е гражданска и е изпълнена с хора с практически опит от реалния сектор. Без никакъв идеализъм обаче смятам, че страната ще загуби много, ако в ЕП не присъства човек като Ивайло Калфин.

Коментари: 0