Стойнев недоволен от енергофирмите и регулатора

Министърът иска ЕРП-тата да върнат дължимото на НЕК, а ДКЕВР да оповести доклада по темата

Автор: Николай Марченко

На този етап електроразпределителните предприятия (ЕРП-тата) са изрядни, но все още не са върнали това, което трябва да върнат към Националната електрическа компания (НЕК). Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти, попитан дали се увеличават задълженията на ЕРП-тата.

„Водят се преговори между НЕК и конкретните електроразпределителни дружества и може би ще има споразумение, но може и да няма. В крайна сметка тези средства трябва да бъдат върнати в НЕК”, отсече той.

Той не пожела обаче да коментира ситуацията със започнатата процедура срещу трите компании: „Не мога да кажа дали ще има отнемане на лицензите”. Министърът се оплака, че не е запознат и с доклада на Държавната комисия за енергийното и водно регулиране (ДКЕВР) за трите ЕРП-та: „Този доклад е задължение на ДКЕВР като би било добре той да бъде оповестен публично”.

Стойнев бе попитан и дали е запознат с преговорите за твърдите цени между производителите на енергия от възстановяемите енергийни източници (ВЕИ-та) и държавата. „Водим преговори с дългосрочни договори, т.е. има преговори с две централи да се променят условията, тъй като считам, че тези условия не могат да отговарят на публичната действителност и този, който е взел това решение, не е мислил за бъдещето на българската енергетика”, коментира още енергийният министър. 

Коментари: 0