Политика и алпинизъм като една професия

Кандидатът за евродепутат от листата на АБВ Константин Проданов комбинира успешно няколко привидно несъвместими занимания

Снимка: Личен архив

Освен във финансовата и икономическа сфера, Константин Проданов навлиза и в политическите дебри. Съветник по икономическите и финансови въпроси на президента Георги Първанов (2011-2012), той е работил е в най-реномираните международни инвестиционни банки в Япония, а понастоящем е главен мениджър в инвестиционна компания в България, както и кандидат за евродепутат от листата на АБВ.

Проданов обаче има и хоби, за което малко хора знаят - алпинизма. "Планинското катерене е начин на живот. В кръга на шегата - не знам дали съм алпинист, който се занимава с финанси или финансист, който се катери", споделя той.

"Сравнявайки го с политическите дебри, алпинизмът е много различен. При катеренето се създават много полезни персонални качества, които са приложими във всяка една сфера на реалния живот. В спортното катерене трябва да си много наясно със собствените си способности и няма място за увъртане, защото във всеки един момент можеш да рискуваш живота си", смята финансистът.

По думите му всяко едно изкачване те поставя извън зоната на комфорта на човек и го кара да научи нещо ново за себе си и собствените си лимити и възможности. "Когато си в колата или в дома си, смяташ, че нищо не може да ти се опре, но когато си на върха осъзнаваш нещата от друг ъгъл".

Относно това дали качествата, придобити от катеренето, се прилагат в политиката или обратното и въобще съвместими ли са двете сфери Проданов смята, че връзката е еднопосочна от алпинизма към политиката. "Защото едно такова качество е коректността - когато се изкачваш по върховете трябва да имаш пълно доверие на човека до теб, а това се постига с лоялност и коректност".

Проданов обаче смята, че икономическата тематика е ключова част от политиката на ЕС. В момента Европейският съюз е в процес на сериозна трансформация. Формулират се параметрите за финансово и икономическо развитие на общността за десетилетия напред. Бъдещето на България зависи от това и тя трябва активно да участва в този процес с доказани експерти. Ще използвам опита си във финансите, натрупан в едни от най-реномираните инвестиционни банки в света, за да отстоявам националния ни интерес в Европейския Парламент", казва той.

"Ще работя за извоюване на максимална защита и компенсации за българските производители и потребители. Опитът ми като алпинист е доказал, че дори когато върховете изглеждат трудно достижими, с подготвени и надеждни партньори винаги можеш да ги покориш. Нека направим еврочленството наистина печелившо за страната ни", смята финансистът.

Относно основните акценти в Европейския парламент, Проданов заявява, че ще работи за максимална защита на правата и интересите на българските производители и потребители: "Бедността в България се дължи на структурата на нашата икономика. Необходима е промяна и тя трябва да се случи с отговорна намеса от страна на държавата, която да определи няколко високотехнологични сектора за приоритетно развитие. Те могат да бъдат стимулирани със средства от външен заем, при лихва под два процента, чиято възвръщаемост не подлежи на съмнение".

"Политикът е като камък, хвърлен в езеро. Първото цопване образува много концентрични кръгове, които повлияват на много други процеси надолу в много различни сфери", обобщава Проданов, който успешно комбинира финансовия и алпинистки свят, а от скоро и политическите дебри.
Коментари: 0