Дунав мост-2 по-скъп с 26 млн.

6300 ~ 1 мин. четене

Дунав мост 2 ще ни струва с 26 милиона евро повече, но ще стане готов в последния договорен с фирмата изпълнител - испанската ФСС срок, който е краят на ноември тази година.

Това заявиха на строителната площадка на съоръжението във Видин министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на управлението на европейските средства Томислав Дончев.

Зам.-мениджъра на ФСС Хулио Руис запозна двамата с напредъка в изграждането на моста. Досега са извършени 72 % от предвидените строителни работи на съоръжението и 88 - на обектите от прилежащата му инфраструктура.

Студената зима е попречила на работата, но новият строителен сезон е започнал по-рано, с което забавянето ще бъде компенсирано.

Предупредихме изпълнителя да има предвид, че в края на годината няма да може да се извършват строителни работи, особено изолации и асфалтиране, обясни Ивайло Московски. Останала е по-лесната част и комуникацията вече става по моста, а не по вода, допълни той.

Финансовото изпълнение на проекта е 75 %. Предстои до десет дни МС да вземе решение за концесия за добив на строителен материал, с което се създават всички условия за завършване на строежа, допълни Томислав Дончев.

Оттук нататък всичко зависи от фирмата изпълнител. За нас е важно мостът да бъде изграден качествено и в срок, подчертаха и двамата министри.

Заради тяхната инспекция за пръв път по пътната плоча преминаха и журналисти. Остават само няколко метра от изграждането й и мостът да стъпи на румънския бряг.

Подкрепи Economic.bg