Дунав мост 2 закри 80 работни места на Ферибот-Видин

Причината за съкращенията са по-ниските такси на моста, които подбиват работата на ферибота

Автор: Божидара Иванова

Закрити са 80 работни места на Ферибот – Видин след пускането на Дунав мост 2. Това заяви управителят на фериботните комплекси при Видин и Оряхово Добри Радев пред радио „Фокус” – Видин. Причината за съкращенията са по-ниските такси на моста, които подбиват работата на ферибота.

„Тези близо 80 души вече са на борсата. Ако таксата беше по-справедлива, щеше да има възможности да се лавира и хората да продължават да работят. При това положение фериботният превоз в България фалира. Нека моста го има, но нека и цената да  е  реална и доказана икономически”, коментира Добри Радев.

По думите му трафикът през Ферибот – Оряхово също е намалял драстично и в момента „и от двете страни на река Дунав текат съкращения, за да може фериботният превоз да продължи да съществува и в тази криза”. Според управителят на фериботните комплекси таксите са моста са икономически необосновани.

„Невъзможно е да се устои на тази нелоялна конкуренция. Вижте с тези такси, разделени между българи и румънци, за колко време ще се връщат кредитите на дружеството и дали ще може то да си ги връща, или ще трябва държавата да дава пари от бюджета да покрива дължимото”, допълни Радев, като заяви, че според него това е „едно скрито финансиране”.

Вече е намалена таксата на Ферибот – Оряхово и за тежкотоварни автомобили цената е 49 евро. За сравнение, таксата за преминаване през Дунав мост 2 е 37 евро.

Коментари: 0