Дуранкев: Има възможност за повече приходи в бюджета

Там, където частният сектор е слаб, анемичен и не генерира достатъчна трудова заетост, именно там трябва да настъпва държавата, смята икономистът

128 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Затягането на сивия сектор и на митниците може да доведе до по-високи приходи в бюджета, което да е предпоставка от своя страна за структурни промени и на самите разходи. Това каза за "Фокус" икономистът Боян Дуранкев. Експертът призова настоящия финансов министър и премиера да направят оглед на структурата на бюджета, защото "със сигурност има възможност за повече приходи, отколкото планираните до този момент".

"Сивият сектор в България е уникално висок, като той е най-високият в целия Европейски съюз - близо 30%. Вярно е и това, че митниците у нас са лесно пробиваеми, като не се заплащат мита и такси", обясни Дуранкев.

Според него там, където частният сектор е слаб, анемичен и не генерира достатъчна трудова заетост, именно там трябва да настъпва държавата. "Това е ясна формула за успех в целия свят от преди 80 години. Държавата обаче се беше съвсем дръпнала от икономиката и е очевидно, че тя трябва да се върне като крупен инвеститор и като крупен потребител на чужди суровини", посочи още експертът.

Коментари: 0