Държавата отказа да продаде скъп дълг

Министерство на финансите отхвърли поръчките за продажба на бенчмаркови ДЦК с чувствително по-висока доходност след актуализацията на бюджета

Снимка: БГНЕС

Автор: Атанас Христов

Държавата отказа да продаде дълг на чувствително по-висока цена на първия аукцион след приетата вчера от Министерски съвет бюджетна актуализация. Именно вчера, когато правителството одобри променения бюджет, в който се предвиждат увеличаване на дефицита и теглене на нови заеми, бяха предложени за продажба 10.5-годишни български държавни ценни книжа (ДЦК) за 50 млн. лв.

Министерството на финансите (МФ) обаче отхвърли всички постъпили поръчки на проведения на 22 юли аукцион, стана ясно от публикувано съобщение на (МФ). "Причината е възникнал технически проблем, поради който част от участниците не са могли да подадат своите заявки. МФ отчита интереса на инвеститорите в български държавни ценни книжа и същото количество ще бъде предложено на по-късен етап", твърдят от МФ.

Данните от Българска народна банка (БНБ), която провежда аукционите, бяха пуснати тази сутрин, въпреки че досега БНБ винаги публикуваше резултатите веднага след аукционите.

Резултатите от вчерашната продажба на емисия дълг обаче говорят, че инвеститорите на вътрешния пазар започват да се притесняват от намеренията за повишаване на дефицита и за тегленето на нов държавен заем.

Постигната доходност по бенчмарковата емисия се изкачи с 0.58 процентни пункта до 4.01% докато на предишния аукцион в края на май беше постигната 3.43% средна доходност. Поскъпването на дълга в процентно измерение е 16.9%. Подадените поръчки бяха малко над номинала от 50 млн. лв. - 58.40 млн. лв., или 1.17 коефициент на покритие.

Коментари: 0