Държавата връща поръчка за обучение на пилоти

Търсим начини за възстановяване на спряната програма, съобщи зам.-транспортен министър Антон Гинев

Автор: Николай Марченко

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) иска да възстанови държавна поръчка за професионално обучение на летци.

„Търсим решение за възстановяване на спряната, преди години държавна поръчка за обучение на български пилоти”, заяви зам.-министърът на транспорта Антон Гинев, цитиран от пресцентъра на МТИТС.

Той взе участие в кръгла маса на тема "Подготовката на пилоти и кадровото осигуряване на гражданската авиация – състояние, перспективи и ангажименти на държавните институции", организирана от Форум за Балкански транспорт и инфраструктура (ФБТИ) и Асоциацията на българските авиокомпании (АБА).

По време на дискусията Антон Гинев каза, че за постигането на ефективно и дългосрочно изграждане на работеща система за обучение на български пилоти е необходимо всички заинтересовани страни да участват в процеса. Той изрази увереност, че тази дискусия е стъпка в правилната посока и ще доведе до постигането на положителни резултати.

По думите му, при предварителния подбор на кандидат-пилотите трябва да бъде формирана комисия, в която да участват представители от ГВА, МОН, българските авиокомпании и учебните центрове. „Избраните кандидати трябва да имат възможност да подпишат предварителни договори за работа с български авиокомпании, както поемат отговорности при неизпълнението им. Това ще даде сигурност на кандидатите, че ще имат работа, ще даде сигурност на авиокомпаниите, че те са подходящи за пилоти и на държавата, че инвестираните средства са ефективно изразходвани”, каза зам.-министър Гинев.

Участниците в дискусията се обединиха около няколко идеи и предложения, които предстои да бъдат детайлно разгледани на следващ етап за да бъде избран „най-добрият подход при обучението на български пилоти”, обобщиха от ведомството на Данаил Папазов.

Коментари: 0