Дървата за огрев стигнаха рекордна цена

Само за последния месец цените се вдигнали с 15 лева на кубик

Само за последния месец дървата за огрев са поскъпнали с над 15 лева за кубик, съобщи bTV. Фирми вече таксуват добива на дървесина с доставка до дома в столицата на 95 лева за кубик.

В едно от горските стопанства в Елин Пелин, само на 20 километра от София, цената на кубик прясно нарязани дърва за огрев метровки е 37 лева. В най-затънтените и труднодостъпни горски стопанства, където разходите за сеч са по-големи, цените стигат до 42 лева.

„Това са разходи действително на дървата за нарязване и държане на временен склад в гората. Те не включват разходите за транспорт и за носене, които се калкулират и се плащат от купувачите. Тези дейности по доставки се извършват от частни фирми и държавата не контролира тяхната дейност и не регулира ценообразуването на фирмите”, коментира Елена Величкова в отговор на въпрос дали е нормално до крайния потребител кубик дървесина да стига на цена от около 90 лева.

Това лято се отчита сериозен интерес от хората да се запасят с по-големи количества дърва за огрев. Не само заради по-студената зима, а и заради опасенията, че наесен цената на материала може да тръгне още нагоре.

Коментари: 0