Shell инвестира $1 млрд. годишно в шистови находища в Китай

В Източен Китай компанията смята да построи преработвателно предприятие и петролно-химически комплекс за 12.6 млрд. долара, което е най-голямата единична чужда инвестиция в страната

Англо-холандската нефто-газова компания Royal Dutch Shell Plc. планира да инвестира около 1 млрд. долара годишно в разработването на находища на шистов газ в Китай, съобщава Reuters, позовавайки се на информация от шефа на компанията в Китай Лим Хо Куанг.  Стъпката е част от агресивната стратегия да навлезе в най-бързо развиващия се енергиен пазар.

Запитан дали компанията запазва плановете си да инвестира 1 милиард годишно в разработването на находища за шистов газ в Китай в следващите години, Куанг отговаря "Да, да и да".

Китай е световен лидер по запаси от природен газ. В Източен Китай Shell смята да построи преработвателно предприятие и петролно-химически комплекс за 12.6 млрд. долара. Това ще е най-голямата единична чужда инвестиция в страната.

Към китайския пазар обаче интерес проявяват и други гиганти от нефто-газовата индустрия като американските ExxonMobil, Chevron , BP и Total.

Shell е глобална група от енергийни и нефтохимически компании с около 93 000 служители в над 90 страни и територии, като навлиза на родния пазар от 1991 година.

Коментари: 0