Двама в битка за БТК

Александър Манолев, който ръководеше „Булгартабак” преди приватизацията, и бившият транспортен министър и после финансов директор на „Мобилтел” Пламен Петров, са кандидатурите

Две имена се спрягат за председател на борда на директорите на БТК /вече „Виваком”/, научи www.economymagazine.bg.  Единият вариант, подкрепен от  кредиторите на телекома, е Пламен Петров – доскорошен финансов директор на „Мобилтел” , а по-рано и министър на транспорта и информационните технологии по време на кабинета на Симеон Сакскобургготски. Втората кандидатура е на  Александър Манолев –доскоро директор в „Булгартабак холдинг” и също бивш кадър на „Мобилтел”.  Той има подкрепата на новите собственици на „Виваком”. Това гласят най-актуалните новини около телекома, за който предстои поредно преструктуриране и влизане на нови собственици.

Както вчера стана ясно от поканата за общо събрание на телекома, 4 дружества ще поемат контрола над „Виваком”. Те са дъщерни на купувачите на телекома – Корпоративна търговска банка и инвестиционното поделение на руската Внешторгбанк /ВТБ/. Именно на събранието на акционерите, което ще се проведе на 28 септември 2012 г., трябва да бъде одобрено преструктурирането на групата.

То предвижда структурата на новоучредени дружества да придобие всички акции от капитала на БТК, които понастоящем са притежание на групата НЕФ. В резултат на преструктурирането общият дълг на БТК и НЕФ ще бъде намален от около 1,7 млрд. евро до 588 млн. евро.

Ако се получат необходимите одобрения и бъде успешно приключена, се очаква сделката да бъде финализирана през четвъртото тримесечие на 2012 г.

Кои са двамата кандидати за ръководния пост?

Александър Манолев е завършил е University College of London, Великобритания – специалност „Икономика“. Специализирал е в Будапеща (Унгария), в Прага (Чехия) и в Лондон. От средата на 2002 г. e директор по търговските въпроси в „Транскарт” АД. От май 2004 г. до май 2005 г. е директор „Интеграция и развитие” в ЗАД „Булстрад Виена Иншуранс Груп” АД. 

След това става изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Булстрад Здравно Осигуряване” АД. От декември 2006 г. до декември месец 2009 г. Манолев работи като ръководител дирекция в "Мобилтел" ЕАД.

През декември 2009 г. бе назначен в управата на„Булгартабак холдинг” и дори бе избран за председател на Съвета на директорите. Съвместяваше и длъжността търговски директор. Той обаче бе освободен от холдинга след приватизацията му през есента на 2011 г. Купувач на 79,83% от капитала на тютюневото дружество бе австрийската „БТ инвест”, 100% собственост на „ВТБ Капитал”.

Пламен Петров е дори още по-познато лице в сферата на телекомуникациите. Той е завършил Международни икономически отношения в УНСС, има и бакалавърска степен по икономика от университета Хари Труман в САЩ. Продължава висшето си образование в Университета в Мисури, Колумбия с програма по икономика на магистърско ниво. През 1994 г. се дипломира по международен мениджмънт със степен магистър от Университета Тандърбърд в Аризона. 

Започва кариерата си в американски банки. Отпуска кредити за клиенти в Чикаго и Русия като служител на Саутшор банк на Чикаго. През 1995 г. започва работа в Сосиете Женерал Секюритийз Корп на Уол Стрийт. В края на 1997 г. започва да инвестира от името на свои североамерикански клиенти в публични дружества, търгуеми в София. Прави двукратно опити за набиране на фондове от $ 50 млн. за инвестиции в България със спонсорство на известни международни банки.  В края на 90-те създава консорциум за инвестиции в компаниите от индустрията на кабелните телевизии и комуникациите. С активното му участие се изгражда комуникационна стратегия за развитието на Кейбъл България. По-късно тя се сля с „Евроком” и образуваха „Кейбълтел”, а днес има съвсем други собственици и е позната под марката blizoo.

Зенитът на Петров идва през 2001 г. Когато, след активното си участие в „Българския Великден” е поканен да заеме поста на министър на транспорта в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Там обаче той не издържа цял мандат. През 2003-та година бе сменен и стана финансов директор в „Мобилтел”. И така до 9 юли 2012 година, когато напускането му от „Мобилтел” бе обявено. Петров заяви, че е решил да си тръгне, защото търси по-висока реализация, но телекомуникациите остават любимия му сектор. И още тогава тръгнаха слухове, че той ще отиде на работа в конкурента БТК след финализирането на сделката.

Вероятно след общото събрание на 28 септември, когато бъде одобрено преструктурирането на БТК, ще стане ясно и кой от двата лагера ще вземе превес и съответно неговият кандидат ще поеме юздите в телекома.

Коментари: 0