Две нови летища до няколко години в България

Отварянето на летище "София Запад" и летище "Пирин", ще разкрие 2 хил. работни места и ще стимулира развитието на българския туризъм

4748 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

В следващите няколко години в България ще бъдат построени две нови летища, които ще обслужват пътнически полети. Това ще допринесе не само за развитието на българския туризъм , но и за икономиката на страната, отчитат специалистите от eSKY.bg.

Близо до отварянето си е бившото военно летище край радомирското село Кондофрей "София Запад". Аеропортът се намира в непосредствена близост до София и бе официално осветен през юни тази година. На него вече могат да кацат карго полети. Предвижда се летище "София Запад" да приема не само чартърни полети, но и от него да оперират полети на нискоторафините компании от и до България. От eSKY.bg прогнозират, че частното летище в Кондофрей ще се превърне в сериозна конкуренция на държавното летище "София", което би могло да доведе и до понижаване на цените на самолетните билети. На шестото международно летище у нас ще кацат и тежки пътнически самолети от типа Boeing 737 и Aerbus A320.

Южният град Гоце Делчев също ще има летище, което се очаква да заработи до 2 години. Летище "Пирин" също е бившо военно летище, което разполага с писта с дължина 2100 метра и широчина 25 метра. Предвижда се разширяване на съществуващата писта до 45 метра носеща настилка плюс 2 м по 7.5 м странични ивици, както и удължаване според възможностите на терена. Новата аерогара ще направи Гоце Делчев един от малкото градове в България, който ще има собствено летище. Въздушният транспорт ще помогне и за по-бързото развитие на индустрията в региона. Капацитетът на аеропорта е за поне 1500 полета и 100 хил. пътници годишно. Инвестицията на новите собственици ще бъде 20 млн. евро.

Очаква се с отварянето на двете нови летища да се открият близо 2 хил. работни места и задвижат значително развитието на българския туризъм.

Подкрепи Economic.bg