Двойка намери заровено съкровище на стойност $10 милиона

Златните монети са открити заровени в дъното на градината

4592 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Калифорнийска двойка намерила съкровище под едно дърво в имота си по време на ежедневната разходка на домашния си любимец. Двойката открила поредица от стари кутии, съдържащи повече от 1400 златни монети от САЩ от XIX век в перфектно състояние, съобщи The Telegraph.

Номиналната стойност на монетите е 28 хиляди щатски долара, но някои от тях са толкова редки, което кара експертите да смятат, че могат да се продадат за 1 млн. долара на парче, а всички монети на куп струват повече от 10 млн. щатски долара.

Двойката пази в тайна голяма част от детайлите за мястото, където са намерени монетите. Част от съкровището се очаква да се появи на показ в Национално шоу за пари на Американската нумизматична асоциация в Атланта, Джорджия.

"Мислех, че всеки втори стар миньор с муле щеше да се появи", разказва мъжът. Те всеки ден се разхождали из имота си, но никога преди не съзряли ръждясалия калай изпъкнал частично от почвата в близост до едно дърво. Когато започнали да копаят, те открили осем стари кутии пълни с монети.

"Повечето от монетите никога не са били в обращение и ще бъдат много търсени от колекционерите", каза Давид Хал, основател на Професионалната служба за окачествяване на монети от Санта Ана, Калифорния.

Двойката обяви, че ще запази някои от монетите, но смята да продаде голяма част от тях.

Подкрепи Economic.bg