Дянков: На ЕС му липсва план за растеж

Въпрос на време е България да влезе в еврозоната, заяви бившият финансов министър

76 ~ 1 мин. четене

Прогнозите за 2014 г. са за растеж почти навсякъде в Еврозоната средно с 1%, но по-важното е, че тази година не се очакват някакви сътресения в отделни страни. Това се дължи на икономическия цикъл - Европа излиза от кризата. Това каза пред БНР бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него Фискалният пакт и Банковият съюз, който се предвижда да заработи от средата на тази година, са антикризисни мерки, но те не засягат пряко сегашното положение на европейската икономика, а помагат в по-дългосрочен план.

„Това, което липсва на Европейския съюз като цяло, е план за растеж. Пътят по нанадолнището за малки страни като България е много бърз. Ако бюджетният дефицит продължава да се увеличава, както стана 2013 и както вероятно ще стане 2014 г., ще последва фалит", посочи Дянков и даде като пример Португалия.

Той заяви, че е въпрос на време България да влезе в еврозоната и е по-добре още отсега да вземе отношение при решенията за Банковия съюз. В следващите няколко години трябва да се обърне внимание и на данъчния и социалния модел на България заради демографската криза в страната, която ще се задълбочава.

Коментари: 0