Дянков ще управлява Надзорния съвет на ЕБВР

Все още е рано да подаваме молба за чакалнята на еврозоната, смята Борисов

6852 ~ 2 мин. четене

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е избран за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това обявиха на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков, предаде Фокус. 

Премиерът поздрави финансовия министър за избора му за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие. 

„Виждате, че когато човек се труди, когато взима, макар и непопулярни на момента решения, все пак и по предложения на премиера, се оценява в Европа. Да го поощря, знам, че има повече работа сега – и с нашите финанси на България да се заминава, и да председателства борда на Европейската банка за възстановяване и развитие, но това е и голям пробив на всички страни от Източна Европа, особено на юг, които сме от бившия соцлагер, така че му пожелавам успех и всички ние се радваме за неговия избор”, каза Борисов. 

По думите на премиера фискалната ни дисциплина се оценява и толерира в Европейската комисия.

На въпрос дали е възможно да страната ни да подаде кандидатска форма за чакалнята преди въвеждането на еврото до края на мандата, премиерът каза, че е все още рано.

„Не, рано е. Нека да се стабилизира еврозоната, да се стабилизира Европа. Затова ние, виждате, че гледаме и на изток за повече инвестиции. България е една от четири държави в целия Европейски съюз, която изпълнява Маахстрихтските критерии и единствената извън сегашната Еврозона. Така че от тази гледна точка ние сме готови, ако решим още утре да тръгнем в този процес”, каза Борисов.

Финансовият министър заяви, че все още има големи неясноти от гледна точка и на институциите на еврозоната - дали ще има допълнителни институции, дали ще има допълнителни формални искания към новите страни-членки.

„Ние сме държавата от всички останали държави, които потенциално могат да са кандидати за еврозоната, която на 100 % днес изпълняваме всички задължения”, каза още Дянков. 

Подкрепи Economic.bg