Дянков в САЩ: Не искаме да плащаме за грешките на другите

Ще изчакаме още няколко години с влизането в еврозоната

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Ще изчакаме още няколко години с влизането ни в еврозоната, докато нещата се успокоят. Многократно сме заявявали, че България има желание да се присъедини, но искаме ли да плащаме за неуспешните политики на някои нейни членки? Toва каза министърът на финансите Симеон Дянков на лекция вчера в Института за международна икономика „Питърсън", цитиран от Bloomberg.

Дянков представи визията си за това как Българя може да достигне средноевропейските нива на доходи по време на продължаващата криза в еврозоната. Финансовият министър коментира и динамичната ситуация във валутния съюз с аргумента, че „ако започнем процедурата по влизане, няма да е ясно в каква точно формация влизаме и затова ще изчакаме".

Вицепремиерът изрази безпокойството си, че ЕС може да предприеме политика по данъчна хармонизация. „Искаме да сме сигурни, че тази идея не е част от бъдещия пакет мерки в еврозоната", коментира той.

Дянков  представи и последните данни на Националния статистически институт (НСИ) и Евростат, според които българската икономика расте за поредно десето тримесечие, като увеличаващото се вътрешно потребление компенсира намаления износ за страните от ЕС. „БВП е нараснал с 0,5% за последното тримесечие на 2012 г. в сравнение със същия период през 2011 г.”, отбеляза още Дянков.

Подкрепи Economic.bg