ЕЦБ остави основната лихва без промяна

До края на годината се очаква понижение

100 ~ 1 мин. четене

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна, на рекордно ниско ниво, основната лихва в Еврозоната. Показателят за кредитите се запазва на ниво 0.75%, а при овърнайт депозити лихвата остава 0%. След решението пазарите остават в очакване кога президентът на ЕЦБ Марио Драги ще започне да изпълнява обявения вече план за изкупуване на облигации от страните с дългови проблеми в Еврозоната, пише Ройтерс.

Програмата беше обявена преди месец, а инвеститорите все още очакват Испания официално да поиска финансова помощ от спасителните механизми в Европа. Анализатори очакват до края на годината банката да намали. Първо обаче трябва да започне изпълнението на новата програма за изкупуване на облигации. Планът за изкупуване на краткосрочен дълг цели страните с дългови проблеми в Еврозоната да намалят разходите си по заемите, които получават от капиталовите пазари. Марио Драги обаче неведнъж подчерта, че и правителствата трябва да предприемат действия.

Последното решение е в абсолютен синхрон с предвижданията на 73 икономисти, анкетирани от Ройтерс, които прогнозираха запазване на основната лихва на днешното заседание на банката, което се проведе в Словения.

Годишната инфлация в Еврозоната достигна 2.7% през септември. Предварително заложената цел от ЕЦБ е малко под 2%. Това ограничава мерките, които може да предприеме централната банка на единния валутен съюз относно лихвените проценти.

Подкрепи Economic.bg