ЕЦБ получава право да надзирава банките в Европа

Според германският вестник Handelsblatt това предложение ще бъде направено от ЕК следващия месец

Европейската централна банка (ЕЦБ) да упражнява функцията на единен банков надзор върху големите банки в Европа. Това предложение ще бъде направено от Европейската комисия (ЕК) следващият месец, пише германският вестник Handelsblatt, като се позовава на свои източници от Комисията.

Наблюдението ще включи и германските Sparkassen и Genossenschaftsbanken, за които Германия се надяваше, че ще бъдат изключени от списъка на големите банки, когато правеше предложението за създаването на единния надзорен орган, пише вестникът. Първоначалното предложение беше надзорът да бъде върху 25-те "основни банки" в Европа.

От изнесената информация става ясно, че националните банкови регулатори ще следят всекидневно банковата индустрия в своите държави. Те ще предоставят директно информацията на ЕЦБ и тя ще има право да се намеси едностранно, но само ако забележи "опасни рискове".

В края на юни европейските лидери се съгласиха да се създаде единен банков регулатор в Европа. Преди това да се случи обаче има предварително условие и то е европейските спасителни фондове да могат директно да инжектират пари в търговските банки, без да се налага те да преминават през правителствата.

Според Стефан де Ринк, говорител на европейския комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, може да се наложи ЕЦБ да има власт да надзирава всички банки в Европа, а не само най-големите. "Трудно е да се определи какво е "голяма банка" и какво е "системно важна банка". Така че трябва да сме сигурни, че в банковия съюз системата за контрол ще може да покрива всички банки", е коментирал Ринк.

Коментари: 0