ЕК: Етичен кодекс за депутатите в България

Корупцията продължава да се шири в страната, посочва доклад на Брюксел

76 ~ 2 мин. четене

Да бъде приет етичен кодекс за народните представители в България,предлага Европейската комисия. Брюксел представи днес първия изготвен от комисията доклад за корупцията в ЕС, съобщават от пресслужбата на ведомството.

Борбата с корупцията отдавна е приоритет за България, а законодателните реформи доведоха до създаването на нови структури. Въпреки това корупцията продължава да се шири, се посочва в текста.

В доклада ЕК предлага на България да предпазва институциите за борба с корупцията от политическо влияние и да назначава управленските им кадри съобразно прозрачна процедура, основаваща се на качествата на кандидатите.

Освен етичния кодекс за депутатите, комисията предлага в областта на обществените поръчки да се налагат възпиращи наказания, както на национално, така и на местно равнище.

Случайното разпределение на делата в съдилищата трябва да се гарантира чрез ефективна общонационална система, допълва докладът.

ЕК представя и две обширни проучвания на общественото мнение. Повече от 3/4 от европейските граждани и 84 на сто от българите са съгласни, че корупцията е широко разпространена в тяхната страна. Четири процента от европейците и 11 на сто от българите споделят, че през изминалата година им е бил поискан или се е очаквало да дадат подкуп. Едва 9 на сто от българите намират, че се предприемат достатъчно наказателни преследвания, за да се възпрат хората от корупционни практики. 

"Държавите членки са извършили много през последните години в борбата с корупцията, но днешният доклад показва, че това никак не е достатъчно. В доклада се дават препоръки за по-нататъшни действия и очаквам с нетърпение да работя съвместно с държавите членки в тази насока", заяви Сесилия Малмстрьом, комисар на ЕС в областта на вътрешните работи.

Подкрепи Economic.bg