ЕК даде зелена светлина на свободната търговия със САЩ

Бъдещото споразумение ще бъде истински двигател за нашите икономики, коментира Жозе Барозу

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Председателят на Европейската комисия (EK) Жозе Барозу изрази задоволство от започването на преговорите между Европейския съюз (ЕС) и САЩ за споразумение за свободна търговия, предава AFP.

"Бъдещото споразумение ще бъде истински двигател за нашите икономики. То ще носи с 0.5% по-голямо богатство за европейците всяка година и ще даде стимул, без това да струва нито цент", коментира Барозу. "Това показва, че ЕС и САЩ са стратегически партньори, които са готови да изминат допълнителен километър, за да засилят икономиките си", заяви лидерът на ЕК.

Барозу изтъкна, че е важно нещата да се задействат възможно най-скоро и изрази надежда, че преговорите ще започнат през първата половина на тази година под ръководството на настоящия ротационен председател на ЕС Ирландия.

Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт коментира, че в идеалния случай ЕС иска да постигне споразумение в рамките на две години.

Късно снощи в традиционната си годишна реч за състоянието на съюза американският президент Барак Обама каза, че ще започне преговори със страните от ЕС за зона за свободна търговия, която ще бъде най-голямата в света.

Подкрепи Economic.bg