ЕК е против падане на пълната забрана за пушене

Тютюнът е причината за близо 700 хил. случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година

76 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Намеренията на българско правителство за облекчаване на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места в България няма да бъде приветствано от Европейската комисия (ЕК). Това става ясно от отговор на еврокомисаря по здравеопазването Тонио Борг до българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова, съобщиха от пресцентъра на политическата партия.

Според Комисията подобни действия противоречат на усилията, полагани на равнище Европейски съюз (ЕС) за създаване на среда без тютюнев дим на обществени места.

Моника Панайотова заявява, че тенденциите по отношение на либерализацията на забраната за тютюнопушенето в България са особено разочароващи в контекста на докладвания от Комисията през февруари значителен напредък в България, отбелязан включително и в отговора й по зададения въпрос.

В отговора на ЕК до българския евродепутат се посочва още, че според проучвания, финансирани от Комисията, тютюнът е причината за близо 700 хил. случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година. Съгласно консервативните оценки, през 2002 г. в ЕС са починали 79 хил. възрастни, сред които 19 хил. непушачи, поради излагане на тютюнев дим у дома (72 хил.) и на работното си място (7.3 хил.).

Препоръката относно среда без тютюнев дим приканва държавите-членки на ЕС да въведат мерки за защита на своите граждани срещу вторичния тютюнев дим не по-късно от ноември 2012 г. Въпреки, че тази препоръка не е правно обвързваща, България е страна по Рамковата конвенция за контрол на тютюна.

Подкрепи Economic.bg