ЕК няма пари да се разплати по европрограмите

Европейската комисия обяви, че 6 млрд. евро не й достигат, за да посрещне исканията по фактурите за възстановяване на средства по различни програми

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

На Европейската комисия (ЕК) не й достигат 6 млрд. евро, за да посрещне исканията по фактурите за възстановяване на средства по различни програми. Информацията е от пресслужбата на евродепутата Ивайло Калфин. Той се позовава на справка, предоставена на бюджетната комисия на Европейския парламент във връзка с искането за актуализация на европейския бюджет за 2012 г.

До края на октомври страните членки са поискали да им бъдат възстановени разходи в размер на 9.7 млрд. евро, а Европейската комисия разполага до края на годината само с 3.7 млрд. евро. Затова комисарят за бюджета Януш Левандовски отправи искане към страните членки да приведат допълнително 6 млрд. евро за покриване на разходите. Ако финансовите министри на ЕС не одобрят актуализацията, плащанията ще се прехвърлят към бюджета за 2013 г. и ще бъдат извършени догодина.

От справката е станало ясно, че към 31 октомври на България са преведени 328.3 млн. евро, но исканията за направени разходи, които са одобрени и все още неразплатени, са за 400.2 млн. евро.

Най-голямата дължима сума е по Европейския фонд за регионално развитие - 207.9 млн. евро. По Кохезионния фонд правителството очаква 148.1 млн. евро, а по Европейския социален фонд 44.2 млн. евро.

Актуализацията на бюджета ще се дебатира в понеделник по време на среща между парламента, Съвета и Европейската комисия. Финансовите министри са включили въпроса в дневния ред на заседанието на Съвета по финансови и икономически въпроси, което ще се проведе утре в Брюксел.

Коментари: 0