ЕК одобри 274 млн. евро за магистрала "Струма"

Проектът трябва да бъде завършен до 2015 г.

156 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Европейската комисия одобри отпускането на 274 милиона евро от Европейския кохезионен фонд за магистрала "Струма", съобщиха от пресслужбата на иституцията.

Общата стойност на проекта е 342 млн. евро. Евросредствата са осигурени по приоритет "Развитие на пътна инфраструктура по Транс-европейски и основни национални транспортни оси" от Програма "Транспорт".

Новият скоростен път ще бъде изграден между Долна Диканя и Благоевград и от Сандански до ГКПП "Кулата". Общата дължина на участъците е 68.5 км. Предвижда се те да бъдат завършени до 2015 г.

Проектът включва и подготовката за изграждане на по-сложния участък Благоевград – Сандански през програмния период 2014 – 2020 г., който ще включва тунели през Кресненското дефиле.

"Този проект прави региона по-конкурентоспособен и по-привлекателен за инвеститорите. Освен че създава подходящи условия за растеж и заетост, той осигурява по-безопасна и по-устойчива инфраструктура за българските граждани и за целия вътрешен пазар", заяви във връзка с решението за отпускане на средствата комисарят по въпросите на регионалната политика Йоханес Хаан.

Подкрепи Economic.bg