Протестът в София завърши с инцидент

Макар и по-рехави, акции тази вечер имаше и във Варна, Пловдив и други по-големи градове

3578 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

17-тият ден на протести в София срещу монополите и политическата система ще бъде запомнен с инцидент на Орлов мост, 24-ма в ареста и една изпочупена кола.

Поредната вечер на недоволство започна обичайно. Малко след 18 часа хората започнаха да се събират на кръстовището на Орлов мост. Половин час по-късно шествието тръгна по традиционния маршрут - от президентството до Народното събрание и обратно.

Напрежението ескалира малко преди 20 часа, когато шофьор опита да премине с "Опел"-а си през живата верига, с която участници в протеста бяха блокирали движението на Орлов мост. В опитите си да се провре през блокадата водачът бутна леко един от младежите, препречил пътя на колата му. Това обаче предизвика реакцията на около 20 души, които моментално се нахвърлиха върху автомобила и счупиха предното и задното му стъкло.

В резултат, в ареста са общо 24-ма младежи, сред които и шофьорът. Част от тях носели забранени при масови прояви предмети – палки, боксове, ножове.

Иначе, преди това събралите се пред парламента днес "развяха" лозунга "Да изхвърлим боклуците от парламента". Хората се бяха подготвили с торбички за боклук, които символично поставиха на огражденията пред Народното събрание. И тази вечер шествието беше огласявано от патриотични песни, а основна тема бяха високите сметки за ток и състоянието на държавата.

Пред сградата на общината във Варна днес се събраха над 600 души. Те отново се обявиха срещу монополите и лошото управление на града.

Протести тази вечер имаше и в Пловдив, Бургас, Велико Търново.

Подкрепи Economic.bg