Все по-малко хора вярват на предприемачите

Двама от всеки трима в България вярват, че печалбата на предприемачите е пряко свързана с нарушаване на моралните принципи

116 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Намаляло е доверието към предприемачите у нас в последните 5 години, предава БНТ. Двама от всеки трима в България вярват, че печалбата на предприемачите е пряко свързана с нарушаване на моралните принципи, а едва един на всеки пет души иска да се захване с предприемачество.

Според проучването обикновеният човек у нас не оспорва качествата на предприемача. Определя го като иновативен, работлив, отговорен, поемащ риск. Негативите към личността му идват от това как той е натрупал богатството си.

"Това, като го засечем със "Смятате ли, че предприемачите са нарушили моралните принципи и по някакъв начин са се възползвали от първите години на прехода", общо взето над 3/4 от обществото би се съгласило с такова твърдение", обясни Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Българите не са склонни да започват свой бизнес. Петър Ганев посочи не работещите институции и тромавата администрация като основни причини за това. По думите му, у нас успяват наглите и тези, които прескачат правилата.

"Това в някаква степен отблъсква и тези, които са високо квалифицирани. Те предпочитат да намерят добре платена работа или дори да идат в чужбина, а не да си блъскат главата с тукашната администрация", допълни още Ганев.

Според него, промяна в мисленето на българина, така че да поема повече риск, няма да има. Част от проблема се корени и в образованието, тъй като младите в момента се обучават как да бъдат просто служители, а не как да създават работни места.

Подкрепи Economic.bg