ЕК отчете "крехък и ограничен" напредък за България

Назначението "Пеевски" е наследство от миналото, констатира утрешният мониторингов доклад

Брюксел с очаквана констатация

72 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Европейската комисия (EK) отчита като ограничен и крехък напредъка на България в борбата с престъпността и корупцията и в реформите на съдебната система.

Тази констатация е записана в проекта на новия мониторингов доклад за страната ни, който трябва да бъде одобрен и официално публикуван утре, информира БНР.

Брюксел оставя в сила мониторинговия механизъм за поне още една година, като резултатите срещу престъпността и корупцията са „недостатъчни”. Проектът "Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност" (БОРКОР) е неуспех, а новият Висш съдебен съвет не е независим орган с достатъчно потенциал да осъществи нужните реформи, смята ЕК.

От изпълнителния орган отчитат назначението „Пеевски” като „тежко наследство”, за което „властите трябва да положат сериозни усилия, за да го преодолеят. ЕК критикува и Комисията за конфликт на интереси, и неотдавнашните непрозрачни номинации за конституционни съдии.

Като положителни стъпки са отчетени отслабването на натиска на изпълнителната власт над съдебната, управленските действия на главния прокурор, спирането на спорните дарения за Министерството на вътрешните работи (МВР), както и някои първи стъпки на Висшия съдебен съвет (ВСС) за намаляване на натовареността на магистратите.

Изненадващо скандалите с подслушванията и Костинбродските бюлетини са бегло споменати само в бележка под линия в политическия доклад и в кратък текст в съпровождащите го технически описания.

Оценката на комисията гласи, че „политическата несигурност в България не помага за изграждане на консенсус, а смяната на три правителства и събитията в страната за изминалите 18 месеца показват силната обществена воля за реформи”.

ЕК отново отправя 16 препоръки към България, повечето от тях са същите като през юли 2012 г. Брюксел оставя в сила наблюдението без да се ангажира със срок докога ще продължи то.

В проекта е записано също така, че следващият доклад за страната ни, както и за Румъния, ще е след година. Точният момент на публикуването им ще бъде определен от следващата Европейска комисия (ЕК), която трябва да бъде назначена след изборите за Европарламента (ЕП).

Подкрепи Economic.bg