До края на март се очаква лиценз за енергийна борса

Токът от "Топлофикация София" остава с поне 10 - 20% по-скъп от този в другите градове

264 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

До края на март Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предстои да вземе решение на коя фирма да издаде лиценз за оператор на бъдещата енергийна борса. Това обещава новоназначеният председател на регулатора Боян Боев (на снимката), цитиран от в. "Капитал Daily".

Близо 5 години бяха необходими, за да могат правителствата на Бойко Борисов, Марин Райков и Пламен Орешарски заедно с ДКЕВР и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) да подготвят синхронизиране на Закона за енергетиката (ЗЕ) с газовите евродирективи и друго конкуретно зайконодателство на ЕС.

В момента кандидатите са двама - едно държавно и едно частно дружество - "Българска независима енергийна борса" и "Българска енергийна борса". Според Закона за енергетиката (ЗЕ) обаче лицензът може да бъде притежаван от само една компания-оператор.

Дружеството "Българска независима енергийна борса" е учредено през декември от Българския енергиен холдинг (БЕХ), в който влизат държавните енергийни компании. Компанията се учредява с капитал от 50 хил. лв., показва справка в Търговския регистър. В съвета на директорите на компанията са назначени Нина Чупарова, Вяра Маринова и Константин Константинов, като последният заема и поста изпълнителен директор.

Идеята е новата компания да е само посредник не само при сделките за търговия с електричеството, но и при търговията с природен газ, въглища, квоти за вредните емисии и зелени сертификати, става ясно от публикуваната в регистъра информация.   

В "Българска енергийна борса" акционери са "Енергоремонт холдинг" (30% от капитала), Камарата на строителите и енергетиците в България (с 21%) и Иван Жеков (с 49%).

През ноември, когато се разбра, че новото дружество кандидатства за борсов лиценз, от "Енергоремонт холдинг" коментираха, че борсата за тях е "възможност да разширят бизнеса си, използвайки специалистите си в сферата на енергийните пазари".

От "Българска енергийна борса" пък твърдяха, че имат "европейски партньори с опит" като паневропейската борса European Power Exchange и италианската фирма Edison. Впоследствие обаче и двете компании отрекоха да имат някаква връзка с българското дружество, обобщава ситуацията Капитал Daily. 

Междувременно, с решение на ДКЕВР бяха изменени цените на електрическата енергия в секторите „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“. Измененията в „Топлоенергетика“ се отнасят до цените на тока, произведен по комбиниран начин, обясняват от Института за енергиен мениджмънт, цитиран от 3e-news.net.

"Макар да е налице тенденция на сближаване на цените на отделните топлофикации от средата на 2012 г., преференциалната цена на електрическата енергия за „Топлофикация-София“ продължава да бъде с 10-20% по-висока", поясняват оттам.

Съгласно данните от регистъра на сертификатите за произход за електроенергията, произведена по комбиниран начин, за 2012 г. само 7,3% от произведената от общинската „Топлофикация-София“ е призната за "високоефективна", докато при конкурентите й цялото комбинирано производство е високоефективно.

Агенция Икономика припомня, че според Втория и Третия енергиен либерализационен пакет на Европейския съюз (ЕС) и други евродирективи конкуретният пазар на електричество и природен газ трябваше да бъде факт още през 2009 г. "Газовата криза" оттогава допълнително притисна страните-членки да търсят диверсификация на източници и трасета за доставка на ток и газ, като за България и Румъния бе предвидено задължително създаване на енергийна борса.

Коментари: 0