ЕК отпуска 144 млн. евро за изследване на редки болести

Инициативата е във връзка с Деня на борбата с редките болести

196 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Европейската комисия (EК) предоставя 144 млн. евро за финансиране на 26 изследователски проекта относно редки заболявания. Инициативата е във връзка с Деня на борбата с редките болести, съобщиха от Комисията.

Проектите ще спомогнат за подобряването на живота на част от 30-те млн. европейци, страдащи от рядко срещани болести. Участниците в избраните проекти са над 300, като това включва екипи от водещи академични институции, малки и средни предприятия и групи на пациентите.

Целта е да се обединят ресурсите и работата отвъд границите, да се постигне по-добро разбиране на редките болести, както и да се намерят съответни лечения. 

"Повечето редки болести засягат деца, като голяма част от тях са генетични заболявания с опустошителни последици - значително намалено качество на живота и преждевременна смърт”, заяви европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин.

Много от новите проекти ще допринесат за работата на Международния консорциум за изследване на редките болести (IRDiRC) - най-голямата обща платформа на научноизследователските усилия в борбата с рядко срещаните заболявания в световен мащаб.

Създаден по инициатива на ЕК съвместно с национални и международни партньори, основната цел на консорциума е откриването на 200 нови терапии за рядко срещаните заболявания и средства за диагностициране на повечето от тях. С новите проекти броят на финансираните от ЕС през последните шест години съвместни изследвания, свързани с редките болести, наближава 100.

Подкрепи Economic.bg