ЕК поиска САЩ да отменят визите за българи

Според регламент всички граждани на страни от съюза могат да пътуват свободно до Америка

3581 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия е поискала официално от САЩ да отменят визовите изисквания за Полша, Румъния, България, Кипър и Хърватия. Гражданите на тези страни все още се нуждаят от водна виза за посещение в Америка, съобщава EurActiv.

Изданието припомня, че гражданите на повечето страни от ЕС пътуват без визи, но гражданите на някои от новите страни-членки все още се нуждаят от виза при пътувания в САЩ, Канада или Австралия.

Влязъл в сила на 20 декември 2013 г. регламент изисква страните от ЕС да реагират съвместно по визовите въпроси, особено в случаи, когато други държави третират граждани на ЕС по различен начин, припомня EurActiv.

Теоретично след половин година Европейския съюз може временно да наложи визов режим за американски граждани, включително дипломати, влизащи на европейска територия, ако Вашингтон запази визите за българи, румънци, поляци, кипърци и хървати, предаде БНТ.

Според запознати обаче не може да се очаква решаване на визовия проблем в толкова кратки срокове, въпреки че регламентът действа. САЩ водят двустранни преговори с България за отмяна на визите и имат изисквания, които още не са изпълнени. Напълно е възможно регламентът да продължи да бъде в сила, но да не се изпълнява, коментират те.

"Много ми се иска да отговоря с да, но не е толкова просто". Така външният министър Кристиан Вигенин коментира възможността за отпадане на визите за САЩ в предаването пред БНТ. "Правим всичко възможно, но има изисквания, които не са свързани с политически искания", каза още той.

Министърът допълни, че се работи активно по темата от миналата година и че е умерен оптимист за положителна развръзка.

Подкрепи Economic.bg